Sverige
20 november 2022 06:24

Två projekt prisas för sin hästforskning

StudierStiftelsen Hästforsknings priser till Årets hästforskningsprojekt och Årets hedersomnämnande är utdelade.

Två projekt prisas för sin hästforskning
De båda uppmärksammade projekten är inriktade på hästars ben och leder. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Stiftelsen Hästforsknings priser till Årets hästforskningsprojekt och Årets hedersomnämnande ska premiera projekt som bidragit med tydlig nytta för näringen. I ett pressmeddelande berättas nu vilka som har fått priserna i år då vinnarna uppmärksammades under Hippocampusdagen i fredags.

Priset Årets hästforskningsprojekt går till ett samverkansprojekt mellan Norge och Sverige. Projektet leds av Kristin Olstad, Norges miljö- og biovitenskapelige universitet, och Kerstin Hansson, Sveriges Lantbruksuniversitet, för deras projekt Blodtilførselen til vekstbrusken i glideleddene, med relevans for utviklingssykdommer og spatt.

Projektet har utvärderat nya och mer detaljerade analysmetoder när det gäller utveckling av spatt över tid, men även kommit fram till resultat som tyder på att spatt skulle kunna vara associerat till tidiga avvikelser i blodtillförsel av området redan hos föl, i likhet med osteochondros.

”Stor påverkan”

– Dessa utvecklingssjukdomar har stor påverkan på hästars benhälsa och välfärd. Med ökad kunskap kring störningar av benets utveckling ökar också förutsättningarna för att kunna förebygga dem i framtiden, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning, i pressmeddelandet.

Årets hedersomnämnande gick till ett annat svensk-norskt samverkansprojekt lett av forskarna Maria Löfgren, SLU/Flyinge, och Cathrine Fjordbakk, NMBU, för deras projekt Medicintekniska produkter – innehåll och effekt på ledinflammation.

Ingen effekt

De har utvärderat Autologt konditionerat serum, en vanlig behandling vid ledinflammation hos häst. Resultaten visar att dessa behandlingar inte har någon antiinflammatorisk effekt på inflammerade broskceller och inte heller någon återuppbyggande effekt på skadat ledbrosk.

– Studiens resultat är viktiga i arbetet för ökad djurvälfärd då hästar inte bör utsättas för svagt underbyggda behandlingar med tveksam effekt, säger Lina Bengtsson.

Priserna består av ett stipendium på 25 000 kronor samt diplom.

Mer information om båda projekten går att läsa på Stiftelsen Hästforsknings webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden