Hästägartips
1 augusti 2018 06:03
Ridsportplus

Professorns råd om torra hovar och ridbanor

TorkanÅrets torka har fått många konsekvenser. En av dem är att marken är hård. Innebär det att det är skadligt att rida på som vanligt på grusvägar och i skog? Och vad händer med ridbanans underlag när det torkar? Professor Lars Roepstorff har svaren.

Professorns råd om torra hovar och ridbanor
Det är en vägledande dom som ändrar förutsättningarna när hästföretagare vill bygga. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ann-Sofie Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Att rida på hårt underlag innebär en hög belastning. Men samtidigt måste vi komma ihåg att hästar är otroligt anpassningsbara och de klarar av att gå på många olika underlag, säger Lars Roepstorff, professor vid SLU med specialisering på hästens biomekanik.

    Rider och tränar du på ett varierat underlag hela tiden kommer inte det här hårda underlaget som en överraskning för hästens ben. Lars Roepstorff.

    – Det som är viktigt att komma ihåg för att minska skaderisken är att hovar och stödjevävnad behöver lite tid på sig för att anpassa sig till ett nytt underlag.

    Lars Roepstorff berättar om studier som gjorts på brumbies, de australiensiska vildhästarna. De lever i olika habitat som skiljer sig ganska mycket åt. En del lever i riktigt blöta områden, andra i stenöken. Hovarna såg olika ut beroende på var de levde.

    Hovarna anpassade sig
    Vid ett försök där hästar flyttades mellan habitaten visade det sig att detta inte var genetiskt, utan en anpassning hästen själv gjorde utefter underlaget. Det tog ett par månader, så hade hovarna anpassat sig efter det nya underlaget.
    – Så jag vill inte säga att det hårda underlaget i sig är negativt. Den ökade belastningen kan ju faktiskt ge en träningseffekt dessutom. Men hästen måste få lite tid på sig att vänja sig. Men rider och tränar du på ett varierat underlag hela tiden kommer inte det här hårda underlaget som en överraskning för hästens ben –  och då klarar den det också bra.

    Att hästens hovar blir torrare och därmed hårdare ser Lars Roepstorff inte som något som påverkar den friska hästen rid- och träningsmässigt. Det är dock viktigt att alla hästar bedöms individuellt. Ta hjälp av din hovslagare eller veterinär om du är osäker.

    Skos oftare
    Däremot behöver de flesta hästar skos lite oftare på sommaren då hovarna växer fortare då.
    – Men en frisk hov med ett bra glasyrlager har inga problem att klara av torkan.

    En del av skötseln av ridbaneunderlag, både ute och inne, är fuktförsörjningen. När det råder bevattningsförbud kan den biten bli svår för många att lösa. En del kan hämta vatten ur sjöar och vattendrag, men långt ifrån alla.

    System med bevattning underifrån är effektivare än att ha sprinklersystem uppifrån, särskilt när det är så varmt att avdunstningen är stor.

    ”Varje bana är unik”
    Hur en specifik bana ska skötas i torrperioder för att underlaget ska vara så bra som möjligt är omöjligt att ge några generella svar på.
    – Varje bana är unik och måste ha en individuell skötselplan, säger Lars Roepstorff.
    – Det löpande underhållet består i princip av fyra beståndsdelar – harvning, djup eller ytlig, sladdning, vältning och bevattning. Vad som ska göras och i vilken omfattning beror på banan. Många moderna banor, med mycket fint material i, kan bli hårda vid torka. En bana med natursand med runda korn blir i stället djup. Här gäller det att hitta metoder för att kompensera för detta.

    Salt dämpar dammet
    Ett annat bekymmer med torra banor är att de kan damma. Om de gör det och hur mycket är beroende av underlagets sammansättning. Ju mer av de allra minsta partiklar det finns i underlaget, desto större risk för damm. Ett tvättat underlag, där de minsta partiklarna är helt borta, dammar i princip inte alls.
    – Ett vanligt sätt att tackla damm är att salta. Det går att använda alla de vanligaste salterna på en ridbana. Saltet binder den fukt som finns och det dammar mindre.
    Inte heller när det gäller saltning finns det någon anledning att vara oroad för hästens hovar.
    – En frisk hov klarar saltet bra, säger Lars Roepstorff.

    Läs mer om sommartorra hovar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden