Avel
16 november 2020 13:42

Rådgivande bedömningar drar igång

HingstämnenMantorp är först ut när SWB drar igång årets rådgivande bedömningar som äger rum på tre platser i landet. Flest anmälda har Strömsholm lockat.

Rådgivande bedömningar drar igång
Mikael Nolin och Christina Olsson i domartagen. Foto: Roland Thunholm

Årets turné startar i Mantorp den 18 november. Därefter följer Bollerup i söder den 19 november och det hela avslutas på Strömsholm den 7 december. Den senare fick flyttas fram på grund av covid-19 och den temporära nedstängningen av Ridskolan Strömsholm.  Den rådgivande bedömningen för unga hingstar sker i samarbete med naturbruksgymnasier på respektive plats.

Bedömningen är öppen för hingstar födda 2017-2019, och i mån av plats även för äldre hingstar med tävlingsmeriter. Som tidigare är det avelsvärderingsnämndens ordförande Christina Olsson som dömer exteriör och gångarter, och Mikael Nolin är hoppansvarig. Syftet är att mönstra hingstar med sikte på avel.

Tio hingstar är för närvarande anmälda till den första rådgivande bedömningen i Mantorp den 18 november. Inga äldre hingstar är anmälda. Tre 3-åringar visas ridna, men hoppas inte uppsuttet. Här är det en övervikt åt gångartsstammade hingstar. Bland annat visar Emelie Brolin 3-årige Faithful som är efter For Romance I-De Niro, som ägs av Brolöten AB och är uppfödd av Jens Kvist. Bland de hoppstammade visar Helena Persson egenuppfödde All For You 2 (SWB) efter Aganix du Seigneur-Up Chiqui.

Lätt slagsida åt hoppstammade hingstar

I Bollerup den 19 november är 13 hingstar anmälda, varav nio är födda 2018. Resten är födda 2017, varav en hoppas uppsuttet. Det är 3-åringen Rollcat (SWB) efter Copycat-Troll som visas av Albin Alf.

Johanna Wall visar fyra hoppstammade 2-åringar, inklusive egenuppfödde Gameboy (SWB) efter Gamelus R-Etrusco. Här visas även Cazino (SWB) efter årets högst rankade 7-åring i hoppning, Casanova Hästak. Cazino (ue Crelido) är uppfödd och ägs av Peter Svensson.

Totalt åtta hingstar är hoppstammade, resten är efter gångartshingstar, bland annat Skillinge Dressyrs Wild Kid som är efter Formalin (SWB)-Conteur.

Flest anmälda hittar vi på Strömsholm. Nio är födda 2019, varav sex är hoppstammade. Två är King Louie-avkommor. 15 är födda 2018, med övervikt åt hopphållet. Bland dressyrhingstarna hittar vi bland andra Ebony F efter populära Vivaldi-sonen Harlem D. Av de fyra anmälda 3-åringarna är tre gångartsstammade.

Hingstarna lösgalopperas inte på så kallad ”åtta”, utan på samma sätt som vid 3-årstest. Bedömningen liknar i stort sett upplägget vid 3-årstest. Löshoppningen sker över tre hinder.

Finns det risk att bedömningarna inte blir av med tanke på pandemin?
– Planen är att försöka genomföra de rådgivande bedömningarna. Vi följer givetvis de rekommendationer som finns från folkhälsomyndigheten och ridsportförbundet, säger Ulrica Holst på SWB till Ridsport.

TDB-länk till anmälda hingstar i Mantorp.

TDB-länk till anmälda hingstar i Bollerup.

TDB-länk till anmälda hingstar på Strömsholm.

Rådgivande bedömning för unga hingstar – länk till SWB.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden