Hästägartips
17 januari 07:55

Ränder skyddar mot insekter

ForskningÅterigen är det bekräftat. Ränder håller blodsugande insekter borta, inte bara på djur utan även på människor, visar ny forskning.

Ränder skyddar mot insekter
Zebror är naturligt skyddade mot insekter. Foto:Istocl

Zebratäcken på hästar har trendat de senaste åren, och alla kanske inte har haft klart för sig att de har en vetenskaplig grund, men så är det.
Ett svenskt-ungerskt forskarlag ville ta reda på varför svarta och bruna hästar drog åt sig mycket mer bromsar än vita hästar, och kom fram till att den svarta och bruna färgen påminner om en reflekterande vattenyta, som lockade till sig bromsar.

De vita hästarna reflekterade däremot opolariserat ljus, vilket inte triggade insekternas signalsystem. Det gjorde forskarna nyfikna på hur det fungerade med svart/vita djur som zebror, och det visade sig vara ännu mer gynnsamt att vara randig om man vill hålla insekter på avstånd.
− Zebratäckena lanserades i samband med att våra forskningsresultat om zebror publicerades, säger Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet.

Prickar går också bra

Den senaste forskningen gäller kroppsmålning, och visar att målade ränder på människohud skyddar mot insektsbett.
Enligt Susanne Åkesson är det första gången som forskare finner experimentellt stöd för att kroppsmålning minskar risken för insektsangrepp.
− En randig kropp drog till sig hälften så många bromsar som en ljus yta, och det måste inte vara ränder. Prickar går också bra, säger Susanne Åkesson.

När det gäller hästar kan de också lika gärna målas med ränder som att ha ett zebratäcke på sig.
− När vi presenterade resultaten för några år sedan blev jag uppringd av en hästägare i England, vars svarta häst var alldeles sönderbiten av insekter. Han målade den randig och på tre veckor var såren läkta, säger Susanne Åkesson.
Hon beklagar lite skämtsamt att forskarteamet inte får någon provision på zebratäckena.
− Men framför allt är det bra att vi kan hjälpa hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-