Sverige
16 september 2021 10:54

Red på svårt sjuk häst – ägare åtalas för djurplågeri

ÅtalasEn hästägare i Kungsbacka åtalas nu för djurplågeri, då han under flera år haft en äldre häst som varit svårt sjuk i fång och lidit av andra problem utan att se till så att hästen fick vård. Mannen ska även ha ridit på den sjuka hästen.

Red på svårt sjuk häst – ägare åtalas för djurplågeri
Hästägaren åtalas nu för djurplågeri, efter att hans häst varit i mycket dåligt skick. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det handlar om en islandshäst som redan 2009 drabbades av fång. Hästens ägare, en man i Kungsbacka kommun, uppmanades då att vidta åtgärder för att hästens inte skulle lida av sin sjukdom och även försöka förhindra nya fånganfall. Det skriver Norra Halland.

Mannen hävdar att han gjorde det som krävdes då, och att hästen därefter mått bättre – något som också bekräftas av hästens hovslagare. Men när en granne hittade hästen på rymmen 2019 upptäcktes att hästen var i väldigt dåligt skick, och en anmälan gjordes till länsstyrelsen. Ett drygt halvår senare gjordes ännu en anmälan, vilket fick veterinär och djurskyddshandläggare att åka ut till gården.

Tidningen skriver att man då fann den 25-åriga islandshästen i ett erbarmligt skick, ensam utan sällskap. Hovarna var så pass förstörda av fång att hästen inte kunde gå, och tänderna var så anfrätta att han inte kunde stänga munnen på grund av smärta.

Långvariga problem

Veterinären säger i sin bedömning att hästens hovar befunnit sig i samma tillstånd under minst ett halvår, medan tandproblemen troligtvis har funnits där under minst två-tre år.

Hästens ägare ska vid besöket ha sagt att han inte uppmärksammat att hästen var så sjuk, då den gick att rida på. Istället trodde mannen att det handlade om naturligt åldrande, skriver tidningen.

Hästens skick fick dock länsstyrelsen att polisanmäla mannen, som i förhör senare tog tillbaka uppgiften om att han fortsatt att rida sin sjuka häst och istället påstod att hästen hade pensionerats och gått som sällskap de senaste åren. Uppgifterna bestrids av veterinären, som menar att ägaren vid länsstyrelsens första inspektion uppgett till henne att han ridit på hästen.

Hästen avlivades på grund av sitt skick i juli 2020, och hästägaren åtalas nu för djurplågeri.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden