Sverige
30 januari 2021 11:13

Region vill storsatsa på hästutbildningar

UtbildningAxevallaområdet utanför Skara kan bli ett regionalt centrum för hästutbildning. I allafall om regionstyrelsen i Västra Götaland får som den vill. Tidigare i veckan klubbades en satsning på över 220 miljoner kronor igenom.

Region vill storsatsa på hästutbildningar
Satsningen handlar om utbildningar inom naturbruk, inriktning hästskötsel. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Welcomia

I tisdags bestämde regionstyrelsen i Västra Götaland sig för att ställa sig bakom en investering i nya lokaler vid Axevalla Hästcentrum utanför Skara.

I ett pressmeddelande berättas det att regionstyrelsen beslutat att det ska köpas mark vid travbanan i Axvall, detta för att bygga nya skolbyggnader.

Den nya skolan ska ha plats för 192 gymnasieelever och 64 studerande vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, och planeras vara klar för inflyttning till höstterminen 2023.

”Ta fart”

– Med detta beslut kommer möjligheterna till att öka utbildningarna inom naturbruk inriktning hästskötsel att ta verklig fart. Satsningen i Axvall ger möjlighet till att utvecklas till ett regionalt centrum för hästutbildningen och på sikt ett av de nationella utbildningscentrumen för näringen, säger Ulf Eriksson, ordförande för Naturbruksstyrelsen, i pressmeddelandet.

Det handlar om en investering på över 220 miljoner kronor.

Fullmäktige beslutar

Det är regionfullmäktige som har sista ordet i frågan under sitt möte den 16 februari.

Axevalla Hästcentrum är redan ett nav för hästrelaterade utbildningar i Sverige med utbildning inom häst på flera nivåer samt Hovslagarskolan.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden