Hoppning
6 december 2019 11:26
Ridsportplus

Rekord för Schockemöhles Flyingeauktion

HopphästauktionFlyinge Open Sales drog in över 10 miljoner på årets auktion. I år stannade också fler hästar i Sverige, varav en får childrenryttaren Nellie Danielsson i sadeln. Målet med auktionen är att presentera hästar som passar en modern, svensk ridning, enligt auktionsgeneralen Helena Torstensson.

Rekord för Schockemöhles Flyingeauktion
Emma Emanuelsson och Chaploon deltog i slutstriden på årets inomhus-SM. Chaploon kommer från Flyinge Open Sales första årgång. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Flyinge Open Sales arrangerades första gången 2015 och förra året slog man försäljningsrekord med närmare 9 miljoner kronor. I samband med Flyinge Indoor i november var det dags igen. Denna gången landade slutsumman över 10 miljoner, förvisso med en häst mer men även snittpriset var betydligt högre.

En av de 12 hopphästarna som noga selekterats av Pauls Schockemöhles team ropades in av Nellie Danielsson som nyligen vann brons på children-SM. Ett rent spontanköp som nu står hemma i boxen på Stall Hamra i Ucklum.

– Vi var där och tävlade och hade först ingen aning om att det var auktion. Men sedan blev vi lite sugna och plötsligt märkte jag att mamma började bjuda, berättar Nellie och tillägger att de hade tittat i katalogen innan men inte provridit någon häst.

”Hon var helt lugn”

Photo-2019-12-04-18-16-43
Nellie Danielsson med nya stjärnan Cara PS. Foto: Privat

Affär blev det till slut på hästen som gick ut näst sist, ett 5-årigt fuxsto vid namn Cara PS (Glock’s London-Stakkatol).
– Det var ganska mycket ståhej och många av de andra hästarna var väldigt spända, men hon var helt lugn och rörde sig väldigt fint, säger Nellie.

Cara PS fick följa med hem direkt efter Flyinge Indoor, där Nellie placerade sig som sexa med hästen Conny (f-03 sto Contendro-Liane, upp Erdmann Ohlrogge, äg Dan Westergren) i kvalet till Morgondagens vinnare. Och nu har Nellie även hunnit provrida sin nya häst några gånger.
– Det märks att det är välridna hästar, hon är väldigt ridbar och arbetsvillig. Hon är pigg och lite sprallig och väldigt hoppglad, berättar Nellie som siktar på att komma ut på tävling med nya stjärnan nästa år.

Bra bakbensteknik är viktigt

Helena Torstensson, verksamhetschef på PS Flyinge & Partners, är mycket nöjd med årets utfall. Inte bara på grund av försäljningsrekordet utan för att större delen av hästarna såldes till Sverige.  Förra året stannade bara fyra hästar i Sverige, den dyraste gick då för över 2 miljoner kronor till en mexikansk landslagsryttare.
– Vi är glada över alla säljare, oavsett land, men hästarna är noga utvalda för att passa den svenska marknaden. Det är syftet från början och därför känns det här extra bra, säger hon.

Ridsport.
Helena Torstensson rider själv inte så modernt, menar hon. Foto: Roland Thunholm

Vad passar svenska ryttare?
– Vi tänker oss en en typ av häst som passar en modern ridning. Det ska vara hästar som har mycket energi i sig och gärna med en bra bakbensteknik, där hästen verkligen flaggar upp, förklarar Helena.
– Svenskarna har ett modernt sätt att rida på medan tyskarna rider lite mer ”tyskt”. I Sverige rider vi framåt och då måste vi ha hästar som är kvicktänkta, fortsätter Helena.

Handlar om grundkvaliteten

Hon nämner flera framgångsrika hästar som kommer från Flyinge Open Sales, bland annat Chaploon som nyligen kom tvåa på SM och Stakkantura som vann 7-årsfinalen på Elmia, bägge med Emma Emanuelsson i sadeln. Stakkantura klubbades högst på Flyinge Open Sales 2017 till priset 1,15 miljoner. Chaploon var den dyraste hästen 2015 och såldes då för 980 000 kronor.

I Sverige rider vi framåt och då måste vi ha hästar som är kvicktänkta.

De flesta av auktionshästarna är unga och har inte hunnit med så mycket på tävlingsbanorna ännu, men det är inte det som är avgörande. Vissa av stona har även haft föl.
– Här handlar det om grundkvaliteten, det är den som är viktig. Intresset för hästar från Lewitz är enormt, vi har kunder som står på kö för att de vill komma och köpa hästar. Paul är världens bästa hästuppfödare och det märks på hans avel som utvecklas för varje år, berättar Helena.

Blir junior

Till helgen tävlar Nellie Danielsson finalen i Baltic Cup med hästen Conny som hon har haft ett framgångsrikt år med. Nästa år blir hon junior, en övergång som hon ser fram emot med tillförsikt.
– Jag har varit och känt lite på höjderna och jag känner mig ganska redo. Det ska bli roligt.

Förutom Conny och Cara PS har hon två hästar till som lovar gott för framtiden. Dessutom har hon en auktionshäst till, fölet Dear Darling som nyligen ropades in på Hannoveranerförbundets fölauktion.

Lista över sålda hästar vid Flyinge Open Sales 2019:
Dialoudor 500 000 kr
Canbella Blue 1 900 000 kr
Calavia 1 400 000 kr
Lawina Blue 560 000 kr
Ladina 1 900 000 kr
Conshira 650 000 kr
Mila Sue 500 000 kr
Cantovaro 950 000 kr
Nindino 300 000 kr
Conthanja 800 000 kr
Cara 350 000 kr
Canaro 420 000 kr

Summa: 10 230 000 kr
Snittpris: 852 500 kr

Förra året var det 11 hästar som såldes för totalt 8 775 000 kronor. Snittpriset var 797 727 kronor..

Här kan du se filmer och stammar på årets auktionshästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden