Avelsnyheter
4 oktober 2017 07:00

Rekordmånga föl till årets elitfölauktion

ELITFÖLAUKTIONI år 10-årsjubilerar SWB:s Elitfölauktion med Andreas Jönsson och Johan Ifverson vid tömmarna.
Kollektionen är rekordstor med hela 38 föl som ska gå under klubban den 6 oktober.
Ridsports Kim Lundin har pratat med arrangörerna om det stundande arrangemanget.

Rekordmånga föl till årets elitfölauktion
För första gången är nästan hälften av fölen från landets dominerande disciplin, hoppning. Andreas Jönsson menar att de fått se ungefär lika många dressyrföl som hoppföl inför 2017 års upplaga av elitfölauktionen. På bilden syns Karl-Henrik Heimdahl och Jonas Engman under förra årets elitfölauktion på Breeders. Foto: Roland Thunholm

Har det varit lätt att välja i år? Ni har fått med många föl.
– Vi hade tagit ut 40 men några uppfödare avböjde, berättar Andreas Jönsson.
Auktionen hålls sedan ett år tillbaka under Breeders Trophy-veckan som pågått sedan i måndags. Fölen ska klubbas nu på fredag den 6 oktober.
– När vi tar ut försöker vi se och sia om vilka som fortfarande kan vara i en bra fas men att förutspå föls tillväxt är inte lätt, säger Andreas Jönsson.
– Vi har gjort vårt bästa och tror att det håller bra.
Han är speciellt nöjd med att de under selekteringsturnén fått se så många fina hoppföl.
För första gången är det nästan hälften av fölen från landets dominerande disciplin och Andreas Jönsson menar att de fått se ungefär lika många dressyrföl som hoppföl.
– Jag har sagt det förut men vill gärna poängtera det igen, landets hoppuppfödare är verkligen duktiga.
Vad är det som skiljer?
– De är ofta pålästa om hingstarna de valt, fadern är vald för att passa stoet och de har en nykter syn på kvaliteterna på sitt föl och på sitt avelssto, de är rätt på det helt enkelt.
– Årets kollektion håller en mycket jämn och hög kvalitet med flera föl som kan gå riktigt bra, tror Andreas Jönsson.
– Tidigare år har vi kanske haft en handfull där vi varit verkligt säkra på att någon eller några toppar, i år är det många fler som kan glänsa när det väl gäller.

Alla föl filmas
Ett kritiskt moment när det gäller auktionsföl är att filmen som produceras blir säljande. I år är det teamet bakom Clipmyhorse.de, den stora tyska webb-tv-kanalen, som följt med selektionsteamet och filmat alla föl.
Det kommer att innebära en bättre teknisk kvalitet parat med format som gör det enkelt att sprida filmen med de moderna djungeltrummorna, det vill säga i sociala medier.
–  Filmerna är otroligt viktiga för att få rätt intresse före auktionen, säger Andreas Jönsson.
– Sen måste fölen visa upp sig i ringen på bästa sätt, pigga, rörliga och med på noterna.

Oväntad marknadsföring
Marknadsföringen av auktionen har fått oväntad och välkommen hjälp av initiativet Swedish Warmblood and Riders Trust som samlar in pengar för att Therese Nilshagen ska kunna ropa in ett föl och rida svenskt i framtiden.
Initiativtagarna Malin Myrman, Gustaf Johansson och Ulrica Jacobs, som själv fått ett föl uttaget, har tillsammans dragit i gång insamlingen och bildat en förening. Therese Nilshagen kommer att vara på auktionen.

Livesänds på nätet
Auktionen sänds via Clipmyhorse, som tidigare går det att buda över telefon för de som inte är på plats. Marknadsföringen kommer i gång när fölfilmerna publicerats, cirka tre veckor innan dagen D. Det är i senaste laget men förhoppningsvis väger en högre kvalitet upp den kortare tiden.

SWB har  fått med auktionen på Horsetelex lista över fölauktioner, där kollektionen presenteras mycket fördelaktigt för avelsintresserade.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden