Dressyr
31 mars 2022 20:52
Ridsportplus

Ride and Roast – programridning på ny nivå

NytänkHos den lilla klubben Stora Uringe Ryttarförening räds inte dressyrryttarna att granskas under lupp och få objektiv kritik inför publik. I maj arrangerar man återigen fenomenet Ride and Roast, en sorts utökad programridning där ekipagens ritter filmas och gås igenom tillsammans.

Ride and Roast – programridning på ny nivå
Rebecca Jarméus, domare och dressyrtränare, ska döma och coacha tio ekipage. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att ”roasta någon” betyder egentligen att offentligt förolämpa, men ibland även hylla, en person inför publik. För Stora Uringe Ryttarförening, baserade i Grödinge söder om Stockholm, som nu har bjudit in till Ride and Roast handlar det mer om att gå igenom ett ekipages fördelar och brister i ett filmat dressyrprogram.

    Under tävlingslika förhållanden ska ekipagen rida igenom ett dressyrprogram på valfri nivå, samtidigt som de bedöms av domaren och tränaren Rebecca Jarméus. Varje ekipage har totalt 20 minuter på sig, och efter att de genomfört sitt program – som även filmas – får ryttarna direkt feedback på sin ritt och möjlighet att finslipa de svagare momenten i programmet.

    Därefter kommer själva roast-delen, då samtliga ryttare samlas avsuttet för att gå igenom allas ritter tillsammans. Utöver feedback från domaren är det även fritt fram att kommentera de andra ryttarnas ritter.

    ”Feedback av positiv karaktär”

    Rebecca_jarmeus
    Rebecca Jarméus och hingsten Highcruiser 1135. Foto: Privat

    För domaren Rebecca Jarméus är det första gången hon är anlitad för en Ride and Roast.
    – Roast är egentligen ett ganska dåligt ordval, även om jag förstår att man har valt det för namnets skull. Arrangören betonade dock att det handlar om feedback av positiv karaktär, säger hon med ett skratt.

    – Den stora fördelen med det här är ju att vi i själva roast-delen har tid att gå igenom ritten ordentligt. Jag upplever som tränare och ryttare att man ofta har en annan känsla av ritten än vad det ser ut många gånger. Nu när ritterna filmas och man har möjlighet att gå igenom dem med mig som domare efteråt, så kanske man kan förstå bedömningen och även få hjälp med vad man kan göra för att förbättra poängen.

    Programridning ofta en ”quick fix”

    Hon beskriver att en vanlig programridning på ett sätt är lite av en ”quick fix” – man går under kort tid igenom vad ekipaget måste göra för att få bättre poäng här och nu, och kanske även vad ryttaren kan göra för att dölja ekipagets svagare sidor.

    – Då finns det inte utrymme för det som jag brinner för, själva träningsgrunden i ekipaget – hur man kan göra ekipaget bättre på lång sikt. Det tror jag att vi kan titta lite mer på nu när vi har filmerna och går igenom ritten tillsammans. Som om en häst till exempel har problem med kontakten – då kan man belysa det problemet, konstatera att när hästen blir så här ostadig så är det ett grundfel som måste lösas för att det ska bli en högre snittpoäng rakt igenom, konstaterar hon.

    Rebecca Jarméus återkommer till namnet roast, och tror att ryttarna hon kommer att möta i maj tål konstruktiv kritik.
    – Jag tänker att ryttarna som väljer att utsätta sig för det här är öppna för att få en objektiv bedömning, då är man nog en person som vill ta till sig av kritik. De vill göra en förändring, helt enkelt.

    Läs mer om Ride & Roast hos Stora Uringe Ryttarförening

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden