Hästägartips
6 oktober 18:18
Ridsportplus

Ridely slår på stort – släpper unika ridövningsfilmer med Carl Hester

RidövningarRidappen Ridely är på frammarsch och släpper nu unika filmade ridövningar med världsryttaren Carl Hester. "Han är väldigt karismatiskt och sjukt proffsig i allt han gör", säger Ridelys grundare Ingrid Sundqvist.

Ridely slår på stort – släpper unika ridövningsfilmer med Carl Hester
Carl Hester och Vogue gör ett unikt gästspel hos Ridely.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan tidigare har Ridely övningar med bland andra Meredith Michaels Beerbaum och de svenska tränarna Jan Jönsson, Kerstin André och Ann-Sofie Oscarsson Hellsing. Nu har de lyckats få till ett mycket sällsynt gästspel med en av världens främsta dressyrryttare, britten Carl Hester.

– Vad vi vet finns det inga andra filmade ridövningar med Carl, bara filmer från clinics, tävlingar och liknande, säger Ridelys grundare Ingrid Sundqvist för Ridsport.

Varför valde Carl att släppa övningar hos Ridely?
– Han är väldigt restriktiv och vill inte bli filmad hur som helst – anledningen till att vi lyckades få fatt på honom är att vi har en country manager i England vars fru tränar för Carl med jämna mellanrum. Hade vi inte haft den ingången så hade det nog varit svårt.
– Carl brinner för folk ska bli bättre med sina hästar och jag tror också att han gick igång på möjligheterna med appen. Att det är ett bra sätt att sprida hans kunskap och ridglädje till flera.
– Det var väldigt kul att åka dit och se hur han har det, han är väldigt karismatiskt och sjukt proffsig i allt han gör, säger Ingrid Sundqvist.

161a4254
Carl Hester och Vogue visar hur det ska se ut. Foto: Ridely

Även Carl Hester blir nervös

Hon berättar att Ridelys användare kommer att få tillgång till en hel rad filmade övningar med Carl Hester. Vikten av en god uppvärmning, företrädesvis genom att rida ut och stretcha hästen på Carls vis, hur man kan jobba med hörnpasseringar som är ingången till de flesta rörelserna i ett dressyrprogram och enkla byten utgör grunden för några av övningarna. Till sin hjälp har Carl en ung ryttare som visar övningarna, men han rider också själv.

– Bland annat är det en övning där han rider Vouge, hästen som han red på OS och EM. Han rider med träns och utan sporrar och visar sin favoritövning för lösgjordhet. På en 20-metersvolt rider han öppna och sluta, och hur man kan påverka hästens framdel och bakdel, säger Ingrid Sundqvist.

Tittaren får även ta del av Carl Hesters ridschema och hur hästarna tränas för att bli starka och hållbara. Det blir många uteritter – hästarna går dressyr max fyra dagar i veckan, berättar Ingrid Sundqvist. Det kommer också en film om hur man presterar sitt bästa på tävling – Carl berättar att han blir nervös och hur han hanterar det. Han berättar också hur man hanterar ett misstag på banan och vad som är viktigt när man rider sitt program.

Carl, Vogue, Ingrid 1
Carl Hester på Vogue med Ingrid Sundqvist på marken. Foto: Ridely

Ingrid Sundqvist är exalterad över att Carl valde att rida mästerskapshästen Vouge, en häst som hon själv fick stor respekt för.
– Jag hade aldrig vågat sitta upp på den, inte ens med ledare. Den verkar helt livsfarlig, det kändes om att den kunde explodera när som helst, skrattar hon.

Något helt annat var det med Charlotte Dujardins stjärna Gio, alias ”Pumpkin”.
– Jag klappade också på Gio som verkade hur lugn som helst, men Vogue hade jag inte ens vågat sätta foten i stigbygeln på.

Hur hett är det med ridövningar?
– Det är väldigt stort intresse för ridövningar i stort, och det är många som vill titta på Carls övningar. Många vill ha hjälp med att planera sin ridning och hur de ska rida. De vill veta vilka övningar de ska göra och att man säger vad de ska göra, berättar Ingrid Sundqvist.
– Men det är inte bara de stora namnen som drar, vi har exempelvis en övning med en ridlärare från Uppsala där hon beskriver hur man får till en bra galoppfattning. Den är det också många som vill titta på.

Ridely har totalt 200 000 användare och ungefär 10 000 aktiva användare i veckan. Hälften av dessa finns i Sverige och hälften i andra länder, främst England och USA.
– Sedan vi släppte Carls övningar har Australien poppat upp, han är tydligen poppis där, säger Ingrid Sundqvist.

Charlotte Dujardin näst på tur

Förhoppningen är förstås att kunna växa ännu mer, främst med sikte på de länder som är nöjda med engelska som språk i appen och det filmade materialet.
– Vi kan ju egentligen nå hur många som helst, utmaningen för att växa är just att nå ut.

Nästa vecka åker Ridely till England för att filma fler övningar, denna gång med Charlotte Dujardin som ju har sin bas hos Carl Hester.
– Tanken är att vi ska göra ett gäng övningar som leder fram till ett särskilt mål, till exempel att rida en travökning som Charlotte Dujardin, berättar Ingrid Sundqvist, som hoppas att Charlotte Dujardin också ska välja någon av sina kända hästar för ändamålet.

– Vi kommer också att filma hennes groom, Alan Davies, som ska visa sina bästa hästskötartips. Han har ju varit med länge och gjort i ordning många hästar inför OS-ritter, och han ska visa hur man knoppar och gör svansen fin och allt sådant.

De fulla versionerna av ridövningsfilmerna går att se i Ridelys app, men det finns också kortversioner på Youtube. Här under kan du se en kortversion där Carl Hester visar hur man kan jobba med hörnpasseringar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden