Hoppning
14 november 2019 21:13

Ridklubb får böter för ändring i startlistan

RegelbrottArrangören av en hopptävling flyttade ner två efteranmälda ryttare i startlistan, vilket gjorde att en annan ryttare fick kortare tid på sig att värma upp och istället strök sig från klassen. Ridsportförbundets disciplinnämnd konstaterar nu att arrangören gjort fel, och dömer klubben till böter.

Ridklubb får böter för ändring i startlistan
Det var under hopptävlingarna i Borås som uppstallningsregeln blev omdiskuterad. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Det var Huddinge Ridklubb som under en hopptävling flyttade ner två efteranmälda ryttare till sist i klassen, då de fått transportproblem. Enligt tävlingsreglementet kräver en sådan ändring tillstånd av överdomaren, men överdomaren på den aktuella tävlingen informerades aldrig. Detta har lett till att Ridsportförbundets disciplinnämnd beslutat att döma ridklubben till böter på 1000 kronor, 500 kronor per ekipage.

Anmälan till disciplinnämnden gjordes av en ryttare som hade fått ett startnummer i klassen, men som under framridningen upptäckte att startnumret var framflyttat. Ryttaren ansåg då att det inte fanns möjlighet att värma upp och strök sig därför från klassen. I samband med strykningen fick ryttaren veta att anledningen till det tidigarelagda startnumret var att flera ekipage hade bytt klass samt strukit sig och flyttats i startlistan. När ryttaren kontrollerade uppgifterna med överdomaren uppgav han att det inte getts tillstånd att ändra i startlistan.

Ryttaren önskade i sin anmälan att ridklubben skulle betala tillbaka startavgiften, men disciplinnämnden skriver i sitt beslut att det inte är något som som nämnden kan påverka. Det är upp till föreningen att besluta om återbetalning.

Disciplinnämndens beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden