Sverige
30 december 2020 06:15
Ridsportplus

Ridklubbar enas tio år efter skilsmässan

Går sammanAtt ridklubbar faller isär och några medlemmar bildar en ny klubb är vanligt. Men i Tibro har det motsatta skett efter tio år med två klubbar. Den 1 januari går de båda föreningarna ihop igen. ”Det handlar om att hitta en gemensam målbild, och det gjorde vi”, säger Katarina Fellbrant som arbetat med samgåendet.

Ridklubbar enas tio år efter skilsmässan
Från vänster Magdalena Rubensson-Zäll, ridskolechef, Christer Cederholm, avgående ordförande i Tibrobygdens Ridklubb, Lina Lilja hjälpinstruktör och Ewa Eskilsson, kassör tillsammans med deltagare i ett ridläger samt hästarna Zeus och Lord. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För tio år sedan bildades Tibro Hästsportklubb, och den lilla kommunen Tibro i Västergötland med 11 000 invånare hade plötsligt två ridklubbar. Den första, Tibrobygdens Ridklubb, bildades 1985 och driver ridskolan på anläggningen Kateryd, medan den nya klubben, Tibro Hästsportklubb, vände sig till ryttare med egna hästar som ville träna och tävla.

Ett klassiskt scenario som kommer igen på många ställen i ridsportsverige.
Betydligt mer ovanligt är att klubbar hittar tillbaka till varann efter en skilsmässa.
− I vårt fall var det anläggningen som förde oss samman, säger Katarina Fellbrant, som varit engagerad i båda föreningarna i olika roller, och som nu har arbetat med sammanslagningen.

Katarina O Goodness Fix
Katarina Fellbrant och Goodness. Foto: Privat

Den nyare klubben har inte haft någon egen anläggning, och ridskoleanläggningen på Kateryd är 25 år gammal och behöver renoveras.
− Vi insåg att vi behövde bli en stor klubb för att kunna driva på om en ombyggnad av Kateryd, eftersom både ridskola och privatryttare behöver en modern anläggning, en idrottsanläggning i nivå med kommunens övriga anläggningar, säger Katarina Fellbrant.

Under 2019 började klubbarna samtala om ett samgående, och de insåg ganska snabbt att det inte bara var att slå ihop klubbarna, utan att det var ganska mycket att ta hänsyn till, på många olika plan.
− Det var väldigt viktigt att få medlemmarna delaktiga, så vi har haft tre medlemsmöten som varit välbesökta. Det sista fick ske via Zoom.
− Sedan handlade det om att reda ut det juridiska. På ett sätt har vi dragit fördel av att det varit ett corona-år, för då har vi kunnat jobba på med sammanslagningen, säger Katarina Fellbrant.

En viktig faktor var att ridskoleklubben fick en nystart när Magdalena Rubensson Zäll anställdes som ny ridskolechef under 2019. Sedan dess har ridskoleverksamheten vuxit.
− Magdalena var redan från början tydlig med vad hon ville, säger tillträdande ordförande Henrik Jacobsson.
− Nu kan vi vara en stark röst i dialog med kommunen och andra, i stället för två svagare röster. Det finns ingen anledning till att ha två ridklubbar i en så liten kommun som Tibro, fortsätter han.

Henrik Jacobsson har tidigare inte varit engagerad i någon av klubbarna, men hustrun har varit med i Tibro Hästsportklubb och dottern i Tibrobygdens Ridklubb.
− Nu ska vi lära av historien men inte blicka bakåt, utan se framåt.

− Det är väldigt viktigt att låta ett samgående ta tid, att medlemmarna är med, och att det finns en gemensam målbild. Och så ska man komma ihåg att ”It takes two to tango”, säger Katarina Fellbrant, som går in som kassör i den nya klubbens styrelse,

Den 1 januari bildas den nya föreningen, som medlemmarna har gett namnet Tibro Ryttarförening och som kommer att ha runt 250 medlemmar varav 130 är ridskoleelever.

Det som formellt sker är att Tibro Hästsportklubb läggs ner som förening och den nya verksamheten, Tibro Ryttarförening, tar över Tibrobygdens Ridklubbs aktiva organisationsnummer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden