Sverige
12 februari 2022 10:32

Ridsports Roland Thunholm vinnare av ATG:s Hederspris

HylladOtaliga är de ridsportögonblick som har förevigats av Ridsports mästerfotograf Roland Thunholm. På fredagen hyllades han för sina fina insatser samtidigt som han fick ta emot ATG:s Hederspris för 2022 i samband med Borås Grand Prix.

Ridsports Roland Thunholm vinnare av ATG:s Hederspris
Roland Thunholm är lika mycket en ikon inom ridsporten som våra allra största ryttarstjärnor. Foto: Susanne Högdahl

Otaliga är alla de små och stora ridsportögonblick som signerats fotografen Roland Thunholm. Hans namn har inte minst blivit synonymt med det oändliga antalet språng som han fångat över vattengraven i Falsterbo, segergesterna på mästerskapsarenor världen över och historiska ögonblicksskildringar som nu finns sparade för all framtid. Alltid med lika delar kärlek till hästarna och människorna som passion för sporten. På fredagen hyllades han för sina fantastiska insatser och fick ta emot ATG:s Hederspris för 2022 i samband med Borås Grand Prix och ATG Riders League.

”Med sin blick för bildkomposition, sin känsla för att förmedla ett budskap och förmågan att se text och bild som en helhet, har Roland Thunholm fångat själen i ridsporten i över ett halvt sekel. Det gör honom till en del av svensk ridsport och en självklar mottagare av ATG:s Hederspris 2021. Så TACK Roland för allt du har gjort och gör, med och för hästarna. 52 veckor om året”, skriver ATG i nomineringen.

Sju olympiska spel, alla världsmästerskap sedan 1990 och i stort sett alla EM – liksom vid en mängd världscupfinaler i både hoppning och dressyr – har Roland Thunholm stått där med sin kamera. Han har fotograferat världsstjärnorna på världens stora arenor och de kommande stjärnorna i Sverige, men han har även gjort mängder av reportage och personliga porträtt. Inte sällan tillsammans med sin framlidna hustru Sarah Thunholm, och väldigt mycket av det i Ridsports tjänst.

Sin vana trogen befinner sig Roland just nu mitt i hetluften bland tävlingsekipagen på banan i Borås. ”Jag är alldeles överväldigad”, skriver han på Facebook mellan klasserna. Att bli uppmärksammad och dessutom bli intervjuad är inget han är van vid, skriver han vidare.

”Jag är ju inte van att befinna mig på den där sidan av kameran. Det var ju alldeles fel. Men oj vad roligt för mig att bli så uppskattad för det jobb inom ridsporten som jag har gjort under så många år, och fortfarande gör. Det sporrar till nya tag. På´t igen bara! Jag blir ung på nytt. Känns det som.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden