Hoppning
23 september 2018 12:23

Ridsports VM-reporter tippar hoppfinalen

Ryttar-VMDet är ett väldigt öppet VM och vi har hela tiden under mästerskapet sett att i stort sett vad som helst kan hända. Ridsports VM-reporter Annelie Frank ger sig ändå på att tippa vilka hon tror står på podiet i kväll, svensk tid.

Ridsports VM-reporter tippar hoppfinalen
Som sist ut i omhoppningen i VM:s lagtävling kunde McLain Ward göra så att USA fick silver eller guld. Amerikanen höll i det hela vägen till mål. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Det kommer att bli stort, tekniskt, varmt och nervöst. För att ta VM-guld i Tryon, USA, på söndagen krävs en ridbar häst som gillar att hoppa små hus, trivs i värmen och har en ryttare som kan hålla huvudet kallt.

En utomordentligt skicklig ryttare som sitter på den kanske allra bästa hästen av dem alla i VM-finalen. Ridsports Annelie Frank om sin guldfavorit. 

Efter tre dagars tävlande ligger de fem bästa inom ett nedslag och de 19 bästa inom två nedslag – med reservation för eventuella ändringar i den definitiva startlistan.

Vi kan nog räkna med att det kommer att bli förändringar i resultatlistan när söndagen är över. Jag har hört flera säga att unga tyskan Simone Blum, som leder med DSP Alice, kommer hålla i det och vinna. Men jag är tveksam till det – hon har visat högklassig ridning och har en fantastisk häst, men de sakerna har andra finalekipage också.

Jag får leta mig ner till nummer fyra på resultatlistan innan jag hittar den första av mina tre hetaste medaljkandidater i Italiens Lorenzo de Luca med Irenice Horta. Jag har haft svårt att hitta någon som håller med mig, men jag tycker att jag har sett något hos italienaren, ett slags fokus eller bubbla eller vad det nu ska kallas. Han är verkligen i ”zonen” och gett intryck av att vara väldigt stabil mentalt. Jag tippar honom som bronsmedaljör.

Irlands Cian O´Connor får bli min silverkandidat med Good Luck. Ekipaget tog individuellt brons på EM i Göteborg förra året och ingick i Irlands segerlag på samma mästerskap. Irländaren utstrålar en sådan envishet att det känns som om han kan lyfta runt sin atletiske hingst med ren viljestyrka. Ligger sexa inför finalens första runda.

Min hetaste guldkandidat är hemmaryttaren McLain Ward med Clinta. En utomordentligt skicklig ryttare som sitter på den kanske allra bästa hästen av dem alla i VM-finalen – dessutom på hemmaplan. Ekipaget är femma inför söndagens första runda.

Fei World Equestrian Gamesª Tryon Usa
McLain Ward visste precis när han gick i mål i fredagens lagfinal: guldet var klart! Amerikanen är en av het guldkandidat enligt Ridsports Annelie Frank. Foto: FEI/Martin Dokoupil
Fei World Equestrian Gamesª Tryon Usa
Italiens Lorenzo de Luca tippas som bronsmedaljör… Foto: FEI/Martin Dokoupil
Good Luck har alltid hoppat högt över alla hinder. Här med Cian O´Connor under EM i Göteborg.
… och Good Luck med Irlands Cian O´Connor som silvermedaljör. Foto: Roland Thunholm

Utöver dessa tre vill jag ha med Sveriges Fredrik Jönsson och Cold Play, Schweiz Steve Guerdat med SWB-stoet Bianca och Tysklands veteran Marcus Ehning med Pret A Tout som bubblare. Den förstnämnde för att han har visat sig vara i en grym form och slår ur underläge vilket jag tror kan vara en fördel. Den andre två för att de är utomordentligt skickliga och rutinerade ryttare som verkligen kan det här med att vara bäst när det gäller.

I kväll har vi facit.

Ställning inför individuella VM-finalen
Referat från VM-finalen
Ridsports samlade VM-bevakning
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden