Sverige
28 maj 2020 13:20

Ridtur slutade på intensiven

OlyckaHelena Henriksson var ute och galopperade med sin häst längs vägkanten, när valacken plötsligt trampade i ett slukhål - en olycka som gjorde att Helena fick tillbringa fyra dagar på intensiven och nu ska opereras för benbrott i ansiktet.

Ridtur slutade på intensiven
Helena Henriksson i sadeln på sin Shico på ridturen som skulle sluta med ambulansfärd. Foto: Privat

En kväll i förra veckan gav sig Helena Henriksson ut på en ridtur i sadeln på sin häst Shico. Med sig på rundan hade hon sin pojkvän Johan, som cyklade efter ekipaget. Helena berättar att hon galopperade lugnt längs vägkanten på en grusväg, när marken plötsligt försvann under Shicos hovar. Helena själv minns inget mer av olyckan, då hon slog i huvudet i fallet.

Slukhål
Slukhålet i grusvägen gjorde att Helena och hennes häst gick omkull. Foto: Privat

Shicho hade trampat i ett två decimeter djupt hål, ett slukhål, och föll – vilket kastade Helena ur sadeln. Helena berättar att hon blev medvetslös, men tack vare Johans sällskap tillkallades räddningstjänsten snabbt.

Hjärnskakning och operation

På sjukhuset konstaterades att Helena fått en allvarlig hjärnskakning och krossat käkben och bihåleben. Efter fyra dagar på intensiven bestämde sig Helena för att hon hade det bättre hemma än på sjukhuset.
– Hela mitt huvud värker och jag inser att jag hade änglavakt. Jag hade lika gärna kunnat bryta nacken. Tack gode gud för hjälmen. Nu är det jag som rider med ryggskydd, säger hon.

På måndag väntar operation för benbrotten i ansiktet. Shico klarade sig undan olyckan bättre än sin ägare, med endast lite skav på bogen.

Se bilder i Helenas inlägg nedan – varning för starka bilder.

Visa det här inlägget på Instagram

 

Varning för starka bilder: ?? I 40 år har jag ridit skadefritt. Alltså jag har trillat av hästryggen säkert 100 gånger, hoppat höga hinder, kapplöpt, ridit barbacka, ridit brant, djupt och våghalsigt, men aldrig någonsin varit med om en ridolycka, förrän nu.? . Ridturen var som vilken som helst. Jag låg och rullade i en kilometerlång mjuk galopp längst vägkanten på Shico med johan bakom oss på cykel, då jag plötsligt inte minns något mer. Det visade sig att shicho trampat rakt ner i ett 2 dm undermineringshål (i slutet av maj?)ett såkallat slukhål och trillade och jag efter. Jag tuppade av direkt och Johan som tur var med ringde 112. Smällen var långtifrån lindrig med en allvarlig hjärnskakning och krossat käkben/bihåleben. Jag fick ligga på intensiven i 4 dagar men fjärde dagen rymde jag, sjukhus är ju bara inte för mig. Nu har jag fått en massa tider hos proffsen på torsdag så får vi se vad de kan göra. Hela mitt huvud värker och jag inser att jag hade änglavakt. Jag hade lika gärna kunnat bryta nacken. Tack gode gud för hjälmen. Nu är det jag som rider med ryggskydd. Jag vill tacka alla ni som ställer upp. Johan (som passar upp mig 24/7) Jögga för hjälp med Viggo och katterna, mamma, pappa, sköterskor, läkare och alla ni som kommer med glada tillrop. . Var rädda om er. Och använd hjälm. Och med Scico gick det bra, han fick lite skav på bogen. . . Har ni några tips vad man ska göra för att underlätta för sin rehabilitering? . #ridolycka #sos #112 #concussion #hjärnskakning #underminering #slukhål #horsegirl #dreamingtones #nordicmood #shotoniphone #horseofinstagram #naturalhorsemanship #outdoorlover #fromwhereiride #horse #hästliv #instahorse #cowgirl #iheartnature #alwaysahorsegirl #equestrian #arabianhorse

Ett inlägg delat av Helena H (@frosthelena)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden