Avel
4 oktober 2017 19:59

RIKSSTO hoppning till Sweet Sandra

RIKSSTO och vinnare av Hornsundspokalen är resultatet av Rita Alisdotters avelsarbete i flera generationer.
Sweet Sandra tog hem både hoppning och exteriör.

RIKSSTO hoppning till Sweet Sandra
Rita Alisdotter med sin uppfödning Sweet Sandra (F.2) och Camilla Axelsson som utbildat och visat. Foto: Roland Thunholm

Uttällningen RIKSSTO har många år på nacken även om detaljerna i visningen förändrats längs vägen. Riksstona bedöms av två championatdomare, Lasse Berglund och Henrik Ankarcrona, kompletterade med exteriördomare från SWB, i år Jan-Ove Olsson. Som sportrepresentant är Fredrik Bergendorff med.


Camilla Axelsson och Sweet Sandra (F.2)

Resultat RIKSSTO, omdöme av exteriördomare Jan-Ove Olsson
1 Sweet Sandra (F.2), från Spinda-familjen, en gång importerad från Hannover till Flyinge, 168 cm, en bra storlek, högställd, långa linjer, mycket tilltalande typ, proportionalitet, en harmonisk häst i balans, en sportmodell.
2 Selfie BT, 164 cm, långlinjerad, fin muskulatur, fint skick och mycket harmonisk i temperamentet
3 Maggie, 162 cm, ädel, feminin, välutvecklad, proportionerlig och funktionell typ

Så här går det till

RIKSSTO

Direkt när Riksstona genomfört grundomgången i löshoppning respektive gångarter tas de 3-6 poängmässigt bästa stona in på finalring och visas tillsammans vid hand.
I finalringen bedöms varje stos exteriöra helhetsintryck samt harmoni, utvecklingsbarhet och framtid.
Exteriörbedömningen tillsammans med poängen från grundomgången avgör hur de tre domarna rangerar och vem som vinner Rikssto. Placeringen kan bli en annan än i 3-årschampionatet.

Delad fjärde plats
Special Life, en individ med fullblod i stammen, 167 cm, välutvecklad, högställd och proportionerlig, korrekt om än gracil i sitt underrede.
Contessa, en lite mindre modell, 160 cm, välutvecklad, mycket muskulatur, kraftfull i sitt bakparti, harmonisk mindre modell
Queen Quality by A, 166 cm, välutvecklad men behöver mer muskler i överlinjen, proportionerlig, brett ansatt hals.

Rita Alisdotter är ägare till Sweet Sandra och segern är en stark upplevelse för henne.
– Jag kan inte med ord beskriva känslan, sa hon rörd till tårar.
– Jag har haft stammen sedan 2002 då jag köpte mormor från Flyinge. Sweet Sandra är tredje generationen. Hon är dräktig med Clarimo och ska få ett föl, sedan blir det sport och tävling för henne.

Utställningsreferat
Flyinge har i år vänt på hela byggnationen av löshoppningsmodellen med hinder på långsidan mittemot speaker och domartorn. De har ännu inte anammat SWB Malmöhus modell med en helvägg med port på mitten utan har öppning i hörnet vilket får de flesta hästar att titta till. Den vända modellen är för att tillfredställa publiken i VIP-hörnan. Det innebar att det fanns mindre än en vanlig sektion med plats för publiken som faktiskt strömmade till för att se fina unghästar.

Lasse Berglund gör sitt sista domaruppdrag.

Först ut var Starkko-dottern Selfie BT med Contendro I som morfar uppfödd av Beatrice Svensson och visad av Josefina Gunnarsson. Svart, vacker och med stort, kanske lite långsamt hopp på de initiala höjderna.
– En trevlig välbalanserad häst som är avspänd, gör allt som förväntas av henne, god benteknik både fram och bak, hinderklok och god inställning. Vi önskar kanske lite snabbare reaktion men tycker hon gör arbetet bra här, betyg 8,7/9,3, kommenterade Fredrik Ankarcrona.

Selfie BT, tvåa i RIKSTO.

Special Life (SWB f -14 e I’m Special de Muze-Narew xx, uppf/äg Ingemar Knutsson) visas av Ulrika Trägårdh. Ett svart sto som redan från början hoppar med fin skuldra och visar upp en avspänd attityd.
– En häst med ganska god framåtbjudning och väldigt bra samarbetsvilja, stort hopp och visar sig försiktig, vi skulle vilja att den brukade sin kropp lite mer, betyg 8 / 8,5, förmedlade Ankarcrona.

Det stora skimmelstoet Contessa (SWB f -14 e Corporal VDL-Nintender, uppf Maria Erdeberg och Håkan Mattsson, äg Leif Thuresson) visades av Robert Kroplewski. I henne finns stora likheter med hennes far, stor, kraftfull och med tryck i galoppen och av snyggare modell än farfar Cardentos avkommor brukar vara. Tidigt bland sprången tar Contessa i och öppnar upp bak så att publiken applåderar.
– En häst med utmärkt samarbetsvilja, utmärkt taxering, hoppvilja och framåtbjudning, starkt avstamp, vi skulle vilja se att den hoppade mindre på styrk och mer på teknik, betyg 8,3 / 8,3, löd delar av omdömet.

Camilla Axelsson visade Sweet Sandra (F.2) ( SWB f -14 e Sandro Boy-Careful, uppf/äg Rita Alisdotter) ett stort välutvecklat sto med härlig exteriör och stort hopp. Hennes språng är med verkligt fin skuldra och bakbenen är fint med, försiktig och sansad.
– En väldigt försiktig häst, stort hopp, kommer in avspänd, utmärkt rytm och balans, samarbetsvillig. Kanske vi kunde önska att den kom upp lite mer fram. 9,2 /9, var delar av Ankarcronas kommentar.

Sweet Sandra (F.2) vinnare av Hornsundspokalen och RIKSSTO.

Johan Becker kommer in med Spring Flower (58) (SWB f -14 e Fango In Blue x -Feliciano, uppf/äg Karin Johnson) som är ett elegant och feminint sto som väl representerar sitt ädla påbrå. Hon är kvick, nyfiken och på G med nästan lite för bråttom till hinder på lägre nivå, hinderintresset är omisskännligt. Reaktionerna är snabba och när hon kommer in lite galet bara tänjer hon sig och räcker över i fin stil ändå. Om något så går det fortare rakt framåt än uppåt och välvt i språnget.
– Snabb reaktionsförmåga, är försiktig men väldigt överilad och får därför lite svårt med taxering, betyg 6,9/6,5 , var det väldigt njugga omdömet från Ankarcrona.

Stall Österlund, Magnus Österlund och Angelica Nilsson, visade upp sin egen Maggie (SWB f -14 e Common Sense-Tolan R), ett sto av mycket modern modell med lätt fin typ. Stoet är välutvecklat, har snabba reaktion när hon kommer kvickt från backen i avsprången. Hon rättar sig fint efter att ha rivit frambommen och får applåder för ett härligt språng.
– En häst med snabb reaktionsförmåga, hon rättar sig fint och är modig, vi hade kanske velat se henne använda sin rygg lite mer men bra inställning, betyg 8,6 /8,9, löd delar av omdömet.

Maggie, tredje plats i RIKSSTO.

Den vackra Absolutely Fabulous (SWB f -14 e Cornettino Ask-Talexis van´tvoorhof, uppf/äg Nina Löfstad) kom in och fick ett mindre bra välkomnande då applåderna drog igång från elever på unghäst-programmet. Stoet spände till och blev inledningsvis lite forcerat och spänt. Stoet kommer inte till avspänd hoppning tyvärr utan hoppar fortsatt spänt.
– Den blir lite springig i de första sprången, även mellan hinderna, blir lite bättre efter hand men inte fullt till sin rätt. betyg 7/7, löd den korta kommentaren.

Bruna stoet Magic Zäta (SWB f -14 e Magic Park-Robin Z, uppf/äg Anna Dalén) ser väldigt mycket 3-åring ut med ännu outvecklad överlinje. Här hoppar hon lite stelt med kantig galopp, även om sprången över hinder är stora känns de långsamma.
– En cool häst med gott sinnelag, samarbetsvillig, stor , valpig, behöver styrka, önskar att den var kvickare, och mer intresserad av uppgiften, betyg 7,3/7,1, kommenterade Ankarcrona kort.

Utställningens andra Corporal-dotter kom in i form av Queen Quality By A (SWB f -14 e Corporal VDL-Qalle, uppf Anna Dabäck) visad av sin ägare Matilda Mauritz. QQ är lite av en flipperkula inne i arenan utan att vara spänd, bara väldigt taggad för sin uppgift. Desto större hindren blir desto bättre hoppar stoet, men hon toucher lite då och då.
– Lite springig i början men med förmåga att rätta sig, lite svag i sitt avstamp men positiv inställning, betyg 7,5/7,8, löd delar av omdömet.

Sist ut var Bolibompa KS (71) (SWB f -14 e Balou du Rouet-Electro, uppf/äg Stall Kristineberg9 vars stam förpliktigar då halvsystern är Caramell KS. En vacker och välutvecklad dam med fokus på uppgiften redan från början. Tills det blev ett stopp, Bolibompa kom igen, stannade och Stall Kristineberg valde att driva med ett hopp rakt upp som följd och krasch i bommarna för stoet. Hon fick komma igen över låga hinder.
– En häst som för dagen inte är med på uppgiften, vi hoppas den kommer igen och vi har valt att inte ge den några poäng här idag.

Resultat RIKSSTO

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-