Avel
7 oktober 2016 16:46

Dubbelt upp för Västra Hoby Stuteri

Det blev storslam för Västra Hoby Stuteri med två Floricello-döttrar, Florence VH och Floricella VH, som etta och tvåa i RIKSSTO. Florence VH är dessutom vinnare av Breeders Trophy i en final med åtta Floricello-avkommor där hälften kom på topp-10.

Dubbelt upp för Västra Hoby Stuteri
Västra Hoby Stuteri med sina två Floricello ston Florence och Floricella

Rikssto dömdes av Mariette Sanders van Gansewinkel från Holland och Johan Ekenberg med exteriördomaren Birgitta Larsson för RIKSSTO-delen.

Grupp 1 med stona Fiorentina NM och K-Mrs Edison inledde RIKSSTO. Alltid spännande då det är dags för fina 3-årston att bekänna färg under ryttare. Fiorentina var energisk och på gång medan Mrs Edison behövde lite mer drivning.
– Mrs Edison visar lovande trav men du hade lite problem i galopp och det beror mycket på att det är väldigt svårt för de unga hästarna i den här miljön, kommenterade Mariette Sanders.


Grupp 2 innehöll Florence VH, Driva af Ekeby och Filioucus som kommit ända från Värmland. Nicole Jacobs är kanske yngst av alla dressyrryttarna och visar Floricello-dottern Filiocus i fin unghästform. De tittade på ridhuset under torsdag kväll och det unga stoet samarbetade fint, en mycket lätt och elegant modell. Einar Kristoffersen rider den andra Floricello-dottern i gruppen Florence, en mycket sansad och elegant dam. Driva är en av riktigt många Zuidenwind-avkommor på årets Breeders Trophy.

Driva af Ekeby
– Ett underbart sto, behöver mer styrka men fin lätt trav, 8,5 poäng, helt klar skritt, galoppen skiljer lite mellan vänster och höger, väl utbildad, gott uppförande, sa Sander om Florence VH som fick 83,4 procent.
– Nicole du måste hjälpa din häst lite mer, nu skrittar hon bättre än under provet, galoppen är bäst och i uppförsbacke, sa Sanders.

Nicole Jacobs var garanterat yngst i klassen.

Grupp 3 innehöll Allicello L, Independence Day och Terrasana DS representerade sina fäder Floricello och Tailormade Temptation väl. De två mörkbruna stona var typade efter Temptation medan Allicello riden av Renee Dahlqvist var av en lättare modell än både far och morfar. Lite krumbukter blev det  från de alla tre  vilket visade sig i kommentarerna.
– Allicello behövde nog lite mer tid än vi hade idag, men det finns kvalitéer, speciellt i galoppen, hon har klar talang för byten men det är lite tidigt redan, sa Sanders, med lite knorr.
Independance Day fick inget omdöme då domarna inte ansåg att hon gick rent.


Grupp 4 innehöll åter en individ från Västra Hoby Stuteri med Floricella VH, fuxen Bondora och Amarone YL uppfödd av Yvonne Sterntorp och riden av hennes dotter Sandra. Tre riktigt väl visade unga damer med proffs på ryggarna i form av Katarina Jivemo och Mattias Jansson i tillägg till Sandra. Elegantast var Amarone, mycket lik fadern Ampère och med mäktig galopp. Bondora spände till lite i miljön och Floricella VH såg lite matt ut.
– Bondora har mycket korrekt takt i sin trav men behöver blir rakare, galoppen behöver bli lite mer i uppförsbacke, sa Sanders.
– Floricella VH är en underbar häst, stor, marktäckande trav men behöver bli mer i uppförsbacke, i dag är galoppen inte hennes bästa, sa Sanders.
– Vi gillar energin i Amarones trav men den blev lite hastig, skritten är inte alltid ren i takten, galoppen var lite spänd, summerade Sanders. 


Athena
Grupp 5 var flickorna Debbie, Athena och HeideBlumen af JBP. Just HeideBlumen är en av Don de Jeus mycket få avkommor, Debbie är en Zack-dotter och Athena är efter Tailormade Temptation. Det var tre samarbetsvilliga damer med sinsemellan lite olika kvalitéer, lite svårt att spänna av var det allt.
– Debbie har lite problem med skritten, ok när det är fri skritt men inte annars, traven blev allt bättre, galoppen är bäst av allt med fin bärighet och uppförsbacke, sa Sanders.
– Athena har sina bakben lite utanför och bakom sig i traven, skritten är bäst idag, kommenterade Sanders.
– Heideblumen behöver bli rakare och det slår igenom på hela omdömet.

RIKSSTO final 

Vinnare av Kungakannan Florence VH (31)  83,4 %, ett sto från en anrik stostam av modern typ med utmärkta gångarter.


2:a Floricella VH (31) 80,2% modernt, flott sto, naturlig resning, stark överlinje


3:e Debbie (F.2) 77,4% korrekt exteriör, välutvecklad 

 

Fjärde plats (samtliga)
Amarone YL 74,2%
Athena (5) 73,4%
Driva Av Ekeby 80,4 %

Resultat RIKSSTO

3- årsfinalen fortsatte med hingstar och valacker i grupp liksom under RIKSSTO.


Amsór THE
Grupp 6 bestod av tre valacker Fern, Jonquil for U och Amsór THE där Fern är till salu. Amsor THE och Johan Svensson har ni kunnat följa i Ridsport serie under våren kring unghästutbildning. Jonquil är en Zuidenwind-son från Ugglarps Gård som är stora uppfödare i nordvästra skåne.
– Jonquil har en lättfotad trav men behöver mer engagemang, skritten är bäst idag, galoppen är ganska bra, konstaterade Sanders.
– Fern har korrekt trav men vi vill se mer och längre steg, han spände sig i galoppen lite, sa Sanders.
– Amsors bästa är traven, aktiv och bärig, skritten har lite för lite övertramp, han marscherar inte tillräckligt, galoppen är lite hastig, kommenterade Sanders.


Foxhill
Grupp 7 bestod av fuxen Dazelight, svarte Starwars och svettfuxen Foxhill, utmärkt ordning för alla fotografer och säkert lättare för domarna med. Shooting Stars avkomman Starwars var kort i modellen medan Quaterback.sonen Dazelight var mer rektangulär. Foxhill var mycket lik pappa Floricello som 3-åring om än lite längre i kroppen.
– Starwars behöver lite mer hjälp av dig Linn med uppförsbacken, bra galopp och bra potential, sa domaren.
– Foxhill ser vi potential i också även om ni hade en del småsaker idag, galoppen är bra med fin uppförsbacke, kommenterade Sanders.


Grupp 8 visade Tullamore KS, Mr Millikan och Prinz Carlton. Här hade vi tre ynglingar med lite tendens att vilja krypa lite bakom lod, samarbetsvilliga men lite spänning och omvärldspåverkade. 

– Prinz Carlton är en mycket elegant häst, behöver ha en mer öppen form så blir rörelserna bättre, trav för 8, bra skritt för 8,3, i galoppen blir han spänd och för kort, försök förbättra lösgjordhet och att han kommer mer bakifrån, sa Sanders, totalt 78,2 procent.
– Idag tog spänning det bättre ur Tullamore, han tittade på mycket saker här idag, tyvärr.


Florisan
Grupp 9 innehöll kolsvarte Florisan, de två bruna Zack-avkommorna Zerafino  och Zeous den ljusare av de två. Camilla Axelsson startade här en av de tre hästarna hon rider i klassen och det gnistrade och glänste om både Florisan och utrustningen, bling i paritet med valackens fina gångarter. Zerafino var en mjuk och rörlig individ, tidigt utvecklad då många Zack-avkommor är valpiga länge. Givetvis behöver det fyllas ut mer, de unga grynen har bara börjat sina karriärer.
– Zerafino har fin travtakt men behöver styrka, skritten ska marschera bättre, galoppen var bra och blev bättre, sa Sanders.
– Florisan visar korrekt takt i trav men vi vill se mer energi och bakbensaktivitet, galoppen var lite olika mellan höger och vänster, men potential 7,9, konstaterade Sanders, totalt 78 procent. 


John Silver
Grupp 10 med Johnson-sonen John Silver och KaleidO efter Tailormade Temptation. John Silver är en ganska typisk son till sin far, mycket front och med karakteristiska haser lite bakom i travaktionen. KaleidO var inte helt med på Amanda Axtelius instruktion inledningsvis, kikade lite på kortsidan men kom på plats för att krumbukta lite igenom programmet. Han påminner mer om morfar Florencio I än pappa.
– Jag är glad vi bara hade två hästar i gruppen så fort som det gick för KaleidO.
– Vilken fin häst du har Jonathan, kommenterade Sanders
– John Silvers svaghet är skritten, det ligger i familjen men galoppen är jättefin, markvinnande och härlig framåtbjudning, bra utbildad och i rätt fas, totalt 81 procent, sa Sanders.
– Du hjälpte inte riktigt din häst idag, det gick alldeles för fort Amanda, det finns en brist på kontroll, det påverkar alla betygen, sa Sanders.

Grupp 11 innehöll Jerez for U som nästan såg uppdragen ut, kanske jämfört med Zecoolio och Jack som hade markerad underlinje. .Jerez var en väldigt outvecklad 3-åring så här efter en sommar vilket gav huvudet och halsen märkliga proportioner. Jack hade ett fint galopparbete men såg stundtals lite oliksidig ut i traven, något domarna inte höll med om..  
– Jerez trav är inte helt klar i takten, skritten är kort, galoppen är bäst men behöver bli mer i uppförsbacke.
– Jack har korrekt takt men behöver komma mer i uppförsbacke, skritten behöver mer övertramp, galoppen är bäst med fint arbete genom hela kroppen, kommenterade Sanders.


Swedish Diamond
Sist ut var Swedish Diamond och Furirhjärta ridna av Sandra Sterntorp och Camilla Axelsson. Familjeuppfödda och ägda Swedish Diamond var en härlig bekantskap, lätt fin luftig trav, skritt genom kroppen, fint avspänd  och mestadels samarbetsvillig men blev lite mer bulldozer och lik pappa San Amour i galoppen. Furirhjärta var inte tokig alls, kom fint tillbaka i galoppen men kom stundtals bakom lod, orken att bära upp sig finns inte än.
– Vilken trav Swedish Diamond har! Balans, kadens, den bästa traven idag, 9,5, skritten var lite blandad, han slappnar av mer efterhand, galoppen blev inte avslappnad hela vägen men blev bättre, sa Sanders.
– Furhjärta är så lydig, men traven är lite tråkig i början men blev bättre, skritten är bra, galoppen är bäst och ser ut att vara skön att rida, han behöver bli mycket mer öppen i formen för att kunna bära sig, avslutade Mariette Sanders van Gansewinkel.

Furirhjärta

3-årsfinal
1. Florence VH(31)
2. Swedish Diamond
3. John Silver
4. Driva af Ekeby
5. Floricella VH(31)
6. Furirhjärta

Resultat 3-årsfinal

Foto: Mikael Persson, MIP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden