HästhälsaVanligtvis är det på våren som hästägaren är vaksam på fång. Men fång kan drabba året om, så det är inte bara att fodra upp om det blir kallt. På vintern kan också kylan bli ett problem för hästar som haft hovbensrotation.
Risk för fång även på vintern

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det gäller att ha läst sina foderanalyser vintertid, särskilt om man har en häst med en metabolisk sjukdom, som insulindysreglering.
– Det är viktigt att ha koll på hur mycket socker ditt grovfoder innehåller till en häst med insulindysreglering. Du måste lära dig hur mycket du kan utfodra din häst per gång för att hålla insulinnivåerna under kontroll, säger veterinären Johan Bröjer som har forskat på ämnet.

Det är ingen skillnad på orsaken till insulinorsakad fång beroende på årstid. Däremot finns det vissa situationer som kan uppkomma under vintern som ägare till en häst med insulindysreglering bör tänka på.
Extra foder en risk
Vid kyla kan en del hästar behöva extra grovfoder för att hålla värmen. Det kan bli en risk om hästen har problem med sin insulinreglering.
– Ska man öka fodergivan så måste man ha noggranna strategier och konsultera sin veterinär så att hästen inte får för höga insulinnivåer. Har man en häst som är superkänslig och vill öka givan för att det är jättekallt, då kanske du måste lägga in en extra utfodring för att inte lägga till mer foder vid varje tillfälle, förklarar Johan Bröjer.
Han påpekar dock att det bästa för att undvika insulinorsakad fång är att ha koll på just sin individ.
– Det går inte att säga att specifikt ”så här ska du göra” för alla hästar är extremt olika. De behöver skötas individuellt. Man kan få hjälp av foderrådgivare och veterinärer.
Tarmfloran viktig

Något annat som kan utlösa ett fånganfall är störningar i tarmfloran. Det som ofta påverkar tarmfloran är foderbyten. Ove Wattle är veterinär och docent vid SLU. Han förklarar att för hästen räknas det som ett foderbyte även när den hittar nya saker i hagen att äta, som kan orsaka rubbningar i tarmen.
– Är det töperiod kommer de åt saker som de inte ätit på ett antal dagar. Detta är också foderbyte. Vi ser det fram-för allt på vårvintern när det börjar töa
att risken för fång kan öka.
– Om de får fruset foder kan det även påverka tarmfloran.
Ove Wattle förklarar att det ändå inte är lika stor risk för fång orsakat av rubbningar i tarmfloran under vintern.
– Det som gör att vi har färre fånganfall på vintern är att det är lättare för djurägaren att styra foderintaget på vintern jämfört med på sommaren.
För de individer som tidigare har haft fång med hovbensrotation finns det dock andra saker att tänka på.
Hovbensrotation

Hovslagarmästaren Mikael Westberg tar ofta hand om hästar med fång. Han förklarar att de hästar som tidigare haft fång och då fått en hovbensrotation kan få fångliknande symptom på grund av kylan.
– En rotation av hovbenet gör att blodcirkulationen blir sämre. När det är kallt blir den ännu sämre och då får de ont.
Han förklarar att symptomen ofta misstas för att vara fång. För att kunna se om det bara är kylan som ger fångsymptom så rekommenderar han att hålla hoven varm.
– Man kan sätta på en raggsocka och linda benen hela vägen upp till knät. Då brukar det gå över på en till två dagar.

För de hästar som får riktig fång är det däremot inget specifikt man gör annorlunda än på sommaren.
Det han som hovslagare dock tänker på är att se till att hästen inte blir för påverkad av kylan.
– Normalt brukar jag göra en försvagning av hovväggen. Men på vintern får jag först tänka till var hästen bor. Går hästen i Norrland på en lösdrift med 40 minus och jag tar bort för mycket av hovväggen, får den köldskador.
Dock är Mikael Westberg, tillsammans med Johan Bröjer och Ove Wattle, tydlig med att det generellt inte är någon skillnad på orsak och behandlingen för fång oavsett årstid.
Fakta
Reagerar på socker
- Fång kan orsakas av många olika faktorer. Den vanligaste orsaken är att hästen har problem med sin insulinreglering.
- När hästen får i sig socker och stärkelse från fodret ökar blodsockret. För att dämpa detta och för att blodsockret ska tas upp av kroppens celler, produceras hormonet insulin.
- På vissa hästar kan dock kroppen reagera väldigt kraftigt på sockret, vilket gör att hästen utsöndrar onormalt höga nivåer av insulin.
- Dessa hästar har en hormonell rubbning som kallas för insulindysreglering. Får hästen alldeles för höga nivåer av insulin under en längre tid kan detta leda till att den utvecklar fång.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på