Hästägartips
31 juli 2018 19:15

Risk för giftiga växter i grovfoder – det här är bra att veta

TorkanDet finns vissa risker med torka på betet och hö/hösilage som är skördat från marker som egentligen inte skulle vara vall i år. Att det ingår giftiga växter är en av riskerna. Här finns tips på hur detta kan hanteras.

Risk för giftiga växter i grovfoder – det här är bra att veta
Se upp för giftiga stånds även i grovfoder. Arkivbild

Det är många mindre ängar och tidigare trädor som nu slås till hö eller hösilage. Det är ett positivt initiativ för att avhjälpa grovfoderbristen, men samtidigt är det viktigt att ha god koll på vad som växer där.

På mark som legat i träda har gärna vissa växter tagit över och förökat sig, däribland kan det finnas giftiga sådana. Dit hör till exempel stånds, fräkenväxter och johannesört.

Stånds och fräkenväxter behåller hela sin giftighet i torkat tillstånd, medan johannesörtens giftighet avtar till cirka 20 procent i hö/hösilage.

Skriv in i köpekontraktet
Giftiga växter kan ingå i partier som köps från andra länder, försök ta reda på så mycket som möjligt kring detta. Skriv gärna in i köpekontraktet att partiet ska vara fritt från dem och att köparen har rätt att kräva skadestånd till ett visst belopp om växterna ändå finns med i fodret.
På betet brukar hästar avstå från att äta de giftiga växterna, eftersom de oftast har en frän och avskräckande smak. Men med betesbrist finns en ökad risk att de äter vad som finns och då kan de giftiga växterna slinka med.

Lär dig hur växterna ser ut
Gå gärna en tur i hagen och kontrollera vad som växer där mot en flora med bilder.

På SVA:s hemsida kan man slå upp växter på deras svenska namn och se hur pass giftiga de är och i vilket tillstånd. Sök gärna efter bilder på de olika växterna på nätet så att du lär dig att känna igen dem.

Fakta

Giftiga växter på andra språk

I diskussioner med grovfoderleverantörer kan det vara bra att veta vilka växter man talar om:
Stånds heter Senecio jacobaea på latin, ragwort på engelska, Kreuz- eller Jacobskraut på tyska och brandbaeger på danska.
Åkerfräken heter Equisetum arvense på latin, horsetail på engelska, Pferdeschwanz på tyska och agerpadderok på danska.
Johannesört heter Hypericum perforatum på latin, St John´s wort på engelska, Johanniskraut på tyska och prikbladet perikon på danska.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden