Hästägartips
1 augusti 2022 10:33
Ridsportplus

Rivigt verktyg för att ta bort hår

Ridsport testarHår på kläder, schabrak och möbler  är många djurägares gissel. Det kryllar av redskap för att ta bort pälsstråna, Ridsport har testat ytterligare ett.

Rivigt verktyg för att ta bort hår
Något från 1800-talet eller ett modernt pälsborttagningsverktyg? Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På sociala medier poppar annonsen upp gång på gång om verktyget som helt magiskt ska få bort djurens päls från alltifrån soffor till schabrak. I annonsen beskrivs det helt enkelt som det ultimata verktyget för att få bort djurhår och ludd från det mesta i ditt hem.

Verktyget finns i tre färger och trävarianten ser ut som något som fanns i varje bondehem på mitten av 1800-talet ungefär. På ett trähandtag sitter en båge, ytterst på den sitter en metallbit med små små tänder. Det är alltså dessa tänder som ska ”nafsa upp” håret.

Ullhår och täckår följer lätt med

Under testet provar Ridsport att rengöra en soffa från hundhår — där får verktyget mycket väl godkänt. Både ullhår och täckhår följer lätt med från den ganska hårt ansatta soffan. Soffkuddarna ser genast fräschare och mer inbjudande ut.

Sen kommer det stora testet: rengöra schabrak från vinterpäls. Och visst funkar det, men det gör lite ont i själen när man naggar på det fina (och alldeles för dyra) schabrakets insida. För även om det inte ska riva i tyget så syns det på schabraken att metalltänderna sliter och påverkar tyget, även om du drar löst. På ett billigare eller äldre, lite mer slitet schabrak känns det lilla slitaget mer okej.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss. Det blir, trots det lilla slitaget, en hiss. Men var rädd om dina dyra schabrak och använd andra sätt att få bort pälsen på dem.

Fakta

Hårborttagare

  • Vad? Hårborttagare.
  • Var? Petborsten.se
  • Funktion? Ta bort hår från kläder och schabrak.
  • Pris? Runt 149 kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden