Sportnytt
10 december 2020 11:16

Roepstorff: ”Vi gör för mycket med unghästarna”

Hållbara hästarI en längre intervju med World of Showjumping berättar professor Lars Roepstorff om sin syn på hur unga hästar bör tränas och tävlas, och lyfter även problemet som många verkar ha glömt bort - de första månaderna med en ny häst finns alltid en ökad risk för att hästen blir halt.

Roepstorff: ”Vi gör för mycket med unghästarna”
Lars Roepstorff, här i samtal med dressyrens förbundskapten Bo Jenå under VM 2018, anser att de unga hästarna ofta tas upp i klasserna för snabbt. Foto: Roland Thunholm

Lars Roepstorff, professor och veterinär som även är expert på underlag, säger till World of Showjumping att arbetet med att få en hållbar häst startar samma sekund som hästen föds. Att ett föl som får röra sig fritt i hage under sina första månader utvecklar starkare leder och senor är ingen nyhet, men Roepstorff menar att det inte bara är upp till uppfödarna att se till att hästen blir hållbar.

– Enligt mig så erbjuder de flesta uppfödare idag extremt kompetenta hästar – kanske för bra hästar. Hästarna är starka, tekniskt duktiga och arbetsvilliga. De kan nästan göra piaff och passage när de är nyfödda, och du behöver knappt träna en ung häst för att den ska kunna hoppa 1,20 – och det gör att det blir problematiskt. Med de här kapabla hästarna ser vi allt mindre av det varierade långsiktiga uppbyggnadsarbetet, konstaterar Roepstorff i artikeln.

Han lyfter också problemet som kan uppstå när en äldre, rutinerad tävlingshäst – som är van vid att tränas högintensivt – flyttas till en ny ägare.
– Om hästen får en ny ryttare, går på nytt underlag och kanske tränas enligt nya metoder, samtidigt som den förväntas prestera på samma höga nivå som tidigare, är risken för skador större än hos en häst som inte är van vid att tränas lika hårt. Det verkar som att många glömmer att de första månaderna med en ny häst alltid innebär en ökad risk för hälta.

Läs hela intervjun med Lars Roepstorff hos World of Showjumping

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden