Sport
23 februari 2017 17:10

Rolf-Göran: Casall lär gilla avtackningen

I dag hoppar Casall sina första språng på sin sista svenska tävling. På lördag väntar avtackning och det lär bli en fin stund i ensamt majestät i strålkastarljuset – något som faller stjärnan i smaken enligt Rolf-Göran Bengtsson.

Rolf-Göran: Casall lär gilla avtackningen
På plats i Göteborg: Rolf-Göran och hans stjärna.

Rolf-Göran Bengtsson och hans superstjärna Casall Ask (HOLST, hingst, f 1999 e Caretino-Lavall I) är i Göteborg för sin sista tävling på svensk mark. Visst är det tävling i fokus som vanligt för mästarduon under Gothenburg Horse Show, men på den tävlingsfria lördagen blir det extra ljus på Casall. Då tackas han av inför den svenska publiken efter lång, trogen och minst sagt framgångsrik tjänst. Klockan 18.00 är det dags att inta strålkastarljuset och ta emot hyllningarna.

– Det kommer Casall att gilla. Ju mer desto bättre, säger Rolf-Göran om det väntande jublet och tillägger leende:
– Han kanske tror att han har vunnit något.

Att vinna är något som Casall är van vid och har fortsatt att göra in i det sista. Att rucka på pensioneringen har dock aldrig varit på tal oavsett resultat. Rolf-Göran förklarar att efter så många års framgångar är han mån om att Casall tas ur sporten medan han är på topp och utan skador.
– Nu tävlas han med någon månads mellanrum, lite mindre än hästarna brukar. Det är inte så många tävlingar kvar alltså.

Rolf-Göran har fullt upp i Göteborg. Medan Casall står i stallet vill alla få sin beskärda del av den berömda kakan och gång på gång får ryttaren frågor om Casall. Han sammanfattar åren med hingsten som fantastiska och som en resa som bara har blivit bättre och bättre. Hamburg i maj blir den sista tävlingen och då sker den officella avtackningen.
– Casall är ju tysk, så det passar bra med en sista tävling på hemmaplan. Det blir bra med en avtackning här också. Han förtjänar att få säga hejdå till publiken här i Sverige. Det lär bli emotionellt, men det känns bra att fortfarande ha med sig tävlingshästen Casall hem.

Kommer du och 18-åringen slå till här i Göteborg?
– Vi får väl se, så bra som möjligt gäller som vanligt. Med Casall har de flesta, både jag och publiken, höga förväntningar, men ett fel händer så lätt.

Vad händer efter pensioneringen?
– Först kommer han att stanna hos oss och jag kommer att rida honom när jag är hemma. Det blir säkert en del språng då och då, det är ju så Casall är van vid att ha det. Med tiden kan han komma att stå på Holsteinerförbundets hingststall där de pysslar med de äldre hingstarna extra mycket. Det är viktigt att det inte bara blir täcke av och på – de andra hingstarna och Casall är vana vid ett visst liv och att skötas på ett visst sätt. De gillar det och så ska det fortsätta så att Casall behåller sin värdighet och stolthet.

I dag klockan 18.00 värmer ekipaget upp i en 1,40-hoppning på Gothenburg Horse Show.

HAR DU MISSAT NÅGOT FRÅN GOTHENBURG HORSE SHOW? HÄR FINNS RIDSPORTS RAPPORTERING.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden