Hoppning
28 juni 2024 09:00

Rolf-Görans önskemål: ”Spänstiga hästar med bra bakben”

Lär av proffsetDet är väldigt få hästar som når den absoluta toppen i sporten. Vad är det då som skiljer en bra häst från en riktig stjärna och vad krävs för att en häst faktiskt ska kunna nå hela vägen fram? Rolf-Göran Bengtsson förklarar vad han tittar efter.

Rolf-Görans önskemål: ”Spänstiga hästar med bra bakben”
Rolf-Göran hemma i stallet på hingsten Charaktervoll HV. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rolf-Göran Bengtsson är tydlig; det går inte att göra en stjärna av en häst som saknar talang. Men talang i sig självt är ingen garanti för framgång, det är många faktorer som spelar in när en ny stjärna skapas.

    – De allra flesta hästar sorteras bort under resans gång. De som vi till sist ser på tv när de går OS och VM är bara en mikroprocent av alla hästar som föds. Det gör det hela så spännande!

    – Hästarna som har det där allra sista måste vara försiktiga nog, de måste vara modiga nog, snabba nog och hållbara nog. 

    Du måste ha en klar idé om hur -hästen är uppbyggd och vad som händer i hästens kropp över hindret.

    Just kombinationen modig och försiktig, som Rolf tycker så mycket om, är riktigt svårt att hitta. Egenskaperna tar nämligen lätt ut varandra. 

    – Är hästarna för modiga är de för det mesta inte så försiktiga, och är de för försiktiga så är de inte modiga nog. Det är en balansgång, menar Rolf. 

    Zuccero har rätt kombination

    Men om han hittar en häst som har både mod och försiktighet, och dessutom är lätt och spänstig, då är han hemma. 

    Förstahästen Zuccero HV har precis den rätta kombinationen, avslöjar han. 

    Caillan
    Callian är en 9-årig Casall-son. Foto: Natalie Lindholm

    – När du väl hittar en häst med rätt talanger måste du också ha samspelet så att saker och ting går lätt.

    Att inte döma hästarna för snabbt utan ge samspelet tid att växa fram är en inställning Rolf har haft stor nytta av. Genom sitt mångåriga samarbete med Holsteinerförbundet, där han tagit upp många hingstar i klasserna, har han också sett värdet i att låta saker och ting ta tid. 

    Den legendariska hingsten Casall var inte någon självklar stjärna när han först landade hos Rolf, fem år gammal. 

    – Han hade inte haft rätt ryttare innan och var lite lost. Det hade hänt några dumma saker på hingstvisningar och plötsligt blev han bara sågad, minns Rolf. 

    – Om en hingst får rykte om sig att vara spooky och kasta av så sätts snacket i gång och snart har det byggts en höna av en fjäder.

    Precis som med många andra hästar började Rolf om från början med den unga hingsten och resten är en stjärnspäckad historia. 

    Mylord Marley 1 221105 Rt
    Mylord Marley är en 12-åring e Mylord Carhtago-Clarimo. Foto: Roland Thunholm

    – De flesta av mina hästar har jag utbildat ända från början. Det är egentligen bara Ninja La Silja som kom till mig som färdig häst. Han köptes när han var elva men det tog ändå ett och ett halvt år innan vi hade allt på vårt sätt. I början hade vi en hel del missförstånd, framför allt när det kom till moment där det hände saker snabbt inne på banan. 

    Van att anpassa sig

    Rolf, som började sin karriär med att visa hingstar på bruksprov, är van vid att anpassa sig till många olika hästar. Att se individen och lära sig vad just den hästen behöver är en styrka. 

    – Det går aldrig att bli för teoretisk och bestämma att du ska hoppa tolv språng på framridningen innan du går in på banan. Det passar kanske en häst men inte de andra fyra. Det här måste du ha känsla för. Ju längre du har en häst desto mer lär du dig läsa de små signalerna. 

    Bakbensteknik

    När vi pratar hoppteknik finns det en sak Rolf uppskattar lite extra mycket. Det handlar om bakbenstekniken, där han vill se hästar som sträcker ut bakbenen på ett optimalt sätt över hindret snarare än att dra in dem under sig. Trots att riktigt bra bakben är kanske ännu viktigare än att hästen hoppar bra i fram, upplever Rolf att många stirrar sig blinda på framdelen. 

    – Det är mycket svårare att få en häst att hoppa bra i bak än att hoppa bra i fram. Det ligger lite i deras natur, om de har det eller inte. I fronten kan det räcka med att du ger lite mera plats så att hästen hinner upp, medan det kräver mer för att lära in en bra bakbensteknik.

    Samtidigt konstaterar Rolf att det går att göra mer med bakdelen än många ryttare är medvetna om. 

    – Du måste ha en klar idé om hur hästen är uppbyggd och vad som händer i hästens kropp över hindret. En häst som kan släppa ut halsen och stretcha den vägen lösgör muskulaturen över bakdelen. Den hästen kan också sätta in bakdelen mycket längre inunder sig när den galopperar. 

    – En häst som sätter under sig ordentligt kan hoppa av uppåt, medan hästen som hamnar efter med bakbenen kommer att störta mer rakt fram och få en platt språngkurva.

    Släppa ner halsen

    För att få hästar som arbetar bättre över ryggen jobbar han med att få dem att släppa ner halsen över hindret så att bakdelen har plats att komma upp.

    – När du ger en eftergift över hindret vill du helst att hästen ska sänka nacken neråt-framåt så den släpper i överlinjen och kan öppna i bakdelen. 

    – Om hästen hoppar med hög nacke och sänkt rygg kommer den att dra in bakbenen under magen. Om du inte tränat på det och hästen drar huvudet upp i luften när du släpper på tygeln, då får du en negativ effekt av att bakbenen kommer inunder i stället – det blir lätt bakbensfel.  

    Fakta

    Rolf-Göran Bengtsson om tre av sina topphästar

    Zuccero HV

    Holst hingst f -12 e Zirocco Blue-Caretino.

    Rolf-göran Bengtsson  (swe) Zuccero Hv
    Zuccero har det mesta av det som Rolf-Göran letar efter hos en verklig topphäst. Foto: Kim C Lundin

    ”Zuccero har den där kombinationen av mod och försiktighet som jag letar efter. Mentalt är han bra, han vill jobba och han har lagom mycket blod. Han är på, men är ingen virrpanna som bara far iväg. Han har bra spänst och ett naturligt rörelseschema i bak vid sprången, som är väldigt positivt. Han kan använda sin kropp runt och fint, och skickar ut bakbenen över hindret. Det är en väldigt fördel! 

    Zuccero är tolv i år och jag har tagit mig tid med honom. EM förra året var hans svåraste uppgift hittills. Det var första gången han hoppade så stort och det var lite av ett test. Jag tycker att han tog det väldigt bra. Man lär sig mycket av en lång tävling som går så många rundor. Han hade kanske inte riktigt konditionen som krävdes i allra sista rundan. Där märkte jag att den kraften som behövs för så många stora hinder på kort tid inte riktigt fanns. Nu tränar vi på det så det ska bli bättre till nästa mästerskap. 

    I Abu Dhabi gjorde han ett superbra meeting där han blev trea i Grand Prix och nolla i första rundan i Nations Cup.  I andra rundan fick vi ett nedslag i början, kanske mest för att vi inte riktigt hoppat fram så mycket som vi borde. Jag ville spara honom lite, men han hade behövt ett till språng. Han var inte riktigt i gång och fick en liten löjlig touch i början. Sedan hoppade han superfint resten av banan.”

    Lyjanair

    Holst val f -14 e Lyjanero-Coriano.

    Lyjanair
    Lyjanair fick ta sig an svåra uppgifter lite för tidigt, men har nu börjat bli starkare och få rutin i större klasser. Foto: Kim C Lundin

    ”10-åriga Lyjanair behövde mycket tid som unghäst. Han är en stor häst som har mer kropp än Zuccero och är något åt det långsamma hållet. I början rev han en bom här och där eftersom han inte hade styrkan som krävdes och fick baken efter sig. Nu börjar han bli stark nog att få in baken under sig och börjar hoppa rundare och finare. Det sista året har det hänt väldigt mycket och han börjar få rutin i större klasser. 

    När Ermindo försvann från stallet var Zuccero och Lyjanair lite tvungna att steppa upp. Zuccero var färdig för det steget medan Lyjanair hade behövt mer tid. Jag skulle inte säga att jag red för svåra klasser, men det var på gränsen. Han fick gå kvalifikationen till världscupen i Göteborg förra året och det var mer än vad han var klar för. Han gjorde ingen dålig runda, men han var inte riktigt redo. 

    Lyjanair har en bra inställning och nu blir saker och ting lättare och lättare och han börjar visa en viss stabilitet.”

    Cultino EB

    Holst hingst f -19 e Casaltino-Colman.

    Cultino
    Rolf-Göran och Evi Bengtsson med holsteinerhingsten Cultino EB, som är en son till Evis tävlingssto. Foto: Natalie Lindholm

    ”Vi hade pappan till Cultino EB från Holsteinerförbundet; Casaltino. Han var en väldigt kapabel häst, lätt och väldigt ridbar. Men han var så ända in i bänken hingstig att det var svårt att hantera. Att åka på tävling var inte lätt alls och han hade själv problem med att han slösade för mycket energi på fel saker. 

    Förbundet valde att kastrera honom så småningom och senare blev han såld. Men jag gillade honom så mycket att det var min idé att vi skulle använda honom till Evys gamla tävlingssto Kuschel’s Ulika. Och så blev det Cultino. 

    Han har väldigt lätt för sig. Du hör inte när han kommer galopperande, det är en häst som är väldigt lätt på fötterna och spänstig, och det gillar jag. Han är vaken och på. Han är ingen dum och brötig hingst men du ska vara på din vakt. Han är känslig men behöver veta vem som är boss. 

    Så är det med många hingstar, man ska alltid ha respekt och disciplin med dem, annars kan det bli farligt. Det betyder inte att man ska vara dum mot dem, men med tiden lär man sig att man inte kan låta dem göra precis vad de vill. 

    Cultino sköter sig på lastbilen och med andra hästar och allt annat. Han är betydligt bättre än sin pappa, som var väldigt skarp. Nu börjar hans läroperiod. Han måste genom alla unghästklasser och komma ut på tävling.”

    Andra hästar i stallet i urval:

    • Keaton HV, hingst f -16 e Kannan-Contendro I.
    • Caillan, val f -15 e Casall-Carry.
    • Charactervoll HV, hingst f -17 e Comme II Faut-Contendro I.
    • Daymian, hingst f -13 e Darco-Clarimo.
    • Mylord Marley, val f -12 e My-lord Carthago-Clarimo.

     

    Expandera

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 11/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 77 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym