Veterinärt
23 maj 2014 09:51

Rusta för sommartider

Sommaren står för dörren! I takt med att hästarna fäller vinterpälsen är det dags att se över vad som behövs för att klara en varmare årstid.

Rusta för sommartider
Rusta för sommaren redan nu.

Olika former av stickande insekter och fästingar kan bli en veritabel plåga både vid ridning och för beteshästen. För att möta detta på bästa sätt kan man behöva uppdatera hästens utrustning.

Flugskydd finns från enkla flugpannband till hela flugmasker som täcker större delen av huvudet, en del även öronen. Välj en modell med mjuka kanter och kontrollera ofta att hästen inte fått skav.

Nosnät kan användas vid ridning av hästar som är mycket irriterade över insekter och ofta skakar på huvudet.

Bekämpningsmedel mot insekter och fästingar. Använd enbart preparat som är registrerade hos Kemikalieinspektionen (framgår av etiketten). Läs instruktionerna noga – flera preparat är enbart avsedda för betesgående djur och kan ge brännskador under en sadel eller annan utrustning.

Heltäckande eksemtäcke kan behövas till hästar som har utvecklat sommareksem (allergi mot svidknott).

När det gäller enklare modeller av flugtäcken är det tveksamt om de behövs. Hästar har ett eget försvar mot stickande insekter och intensiv sol – att rulla sig! Gärna i en blandning av jord, löv och småkvistar så att de får ett skyddande lager utanpå hårremmen.

Knott och styngflugor kan orsaka sken
Kombinationen regn och värme kan orsaka masskläckning av knott, vilka kan irritera hästarna oerhört. Var uppmärksam på om hästarna verkar ovanligt livliga  och galopperar mycket – det är inte säkert att det bara är som de är vårystra. Om det finns hela moln av knott och hästarna är mycket upprörda kan de behöva stallas in några timmar.

Samma sak gäller på sensommaren när styngflugan kommer för att lägga ägg i hästarnas hårrem. En del hästar reagerar väldigt mycket för detta och kan rusa vilt omkring för att undkomma den surrande och stickande flugan. Även här kan man behöva ta bort någon häst ur hagen några timmar.

Mer om flugmedel
* lista över registrerade preparat finns på www.kemi.se
* Testa alltid på ett litet område först. Läs hästens reaktioner och rätta doseringen efter dem.
* Blanda inte olika preparat. Vissa insektsmedel har långtidsverkan och om ytterligare preparat används under denna tid, kan det bli biverkningar.
* Naturmedel är inte alltid är milda och ofarliga. En del blir aggressiva i kontakt med solljus, andra kan få en blistrande effekt om det aktivt gnids in istället för att strykas på.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden