Dressyr
8 mars 2020 06:25

Rysk dressyrryttare diskad efter spöslag

DomslutMaria Klementieva var på plats i norska Lilleström med två hästar i mitten av februari, för att rida den internationella dressyren. Men hon diskades från tävlingen, efter att hennes hästskötare slagit en av hästarna med spö i stallet.

Rysk dressyrryttare diskad efter spöslag
Ryskan diskades efter att händelsen rapporterades till Ground Jury. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Lotta Vess/Istock

Det var på tävlingarna i Lilleström den 14-16 februari som händelsen inträffade, skriver Eurodressage. Ryska Maria Klementieva, som var på plats med 12-årige hingsten Doctor Wendell MF och 9-åringen Champagner, diskades efter att rapporter kommit om att hennes hästskötare slagit en av hästarna med spö i stallet.

Det kom aldrig något officiellt uttalande från arrangören eller Ground Jury efter tävlingen, något som ifrågasattes av Eurodressage. Först i torsdags, den 5 mars, bekräftade FEI diskningen av Klementieva, som inte tilldelats något gult kort – något som brukar ske för den ansvarige personen när det gäller regelbrottet ”Abuse of Horse”. En talesperson för FEI menade att i dessa fall kan inte en ryttare vara ansvarig för hästskötarens handlingar, men en hästskötare kan inte heller straffas av FEI då de inte är registrerade hos FEI.

Maria Klementieva accepterade diskningen och att det var hästskötarens handlingar som låg bakom straffet, skriver FEI till Eurodressage.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden