Världen
28 januari 2023 06:20

Ryssland närmar sig OS-deltagande

ÖppningFörra året portades ryska och belarusiska idrottare från internationellt tävlande. Nu har dörren till OS i Paris 2024 öppnats på glänt. Samtidigt vädjar Ukraina om fortsatt bojkott.

Ryssland närmar sig OS-deltagande
Dörren är inte stängd för ryskt OS-deltagande i Paris nästa år. Foto: FEI/Christophe Tanière

Asiens olympiska råd OCA bekräftade under torsdagen att ryska och belarusiska idrottare får tävla i Asien, inklusive Asiatiska spelen senare i år. ”Alla idrottare, oavsett nationalitet eller pass, ska kunna delta i sporttävlingar”, står det att läsa i ett uttalande. Därmed kan ryska idrottare i teorin kvala in till OS 2024.

Trots det ryska invasionskriget i Ukraina gick internationella olympiska kommittén IOK ut dagen innan och meddelade ett liknande beslut. IOK skriver liksom OCA att idrottare inte bör stoppas från sporttävlingar baserat på nationaliteten i passet.

Ryska och belarusiska idrottare portades från internationellt tävlande förra året och har knappt kunnat delta i några kvaltävlingar till OS. Asiatiska spelen fungerar som ett OS-kval, vilket gör att det förändras.

”IOK bortser från krigsbrott”

Ukrainas regering försöker nu samla stöd från resten av idrottsvärlden för en fortsatt bojkott av ryska och belarusiska idrottare. 

”IOK har valt att bortse från ryska krigsbrott, med argumentet att ingen idrottare ska stoppas från tävlingar bara på grund av sitt pass, samtidigt som ukrainska idrottare fortsätter av dödas av Ryssland bara på grund av sina pass. Jag vädjar till alla inom idrotten att ta ställning nu”, skrev Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter på torsdagen. Detta enligt TT Sport.

Asiatiska sommarspelen är ett av världens största multisportevenemang. Årets upplaga arrangeras i kinesiska Hangzhou den 23 september–8 oktober.

Internationella tävlingar får dock fortfarande inte hållas i Ryssland eller Belarus. Ingen flagga, nationalsång, färger eller andra identifikationstecken kopplade till Ryssland och Belarus är tillåtna i internationella sportsammanhang. Statliga företrädare för Ryssland och Belarus får heller inte bjudas in till internationella tävlingar eller sportmöten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden