BeslutEn ryttare ska ha uppträtt olämpligt i samband med tävling och ska bland annat ha ridit på överdomaren så att denne nästan gick omkull flera gånger. Det råder stora meningsskiljaktigheter mellan överdomaren och ryttaren. Nu har disciplinnämnden sagt sitt i ärendet.
Ryttare döms efter olämpligt uppträdande på tävling

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Enligt överdomaren, som arbetade vid tävlingen där ryttaren startade, ska ryttaren ha ridit bryskt med sin hand. Flera personer från publiken påtalade detta för överdomaren, som då valde att gå till framridningen för att tala med ryttaren och ge denne en muntlig tillsägelse.
Överdomaren påtalar då att ryttaren bör ta det försiktigt med sina tygeltag, medan ryttaren menar att denne har tagit det lugnt. En diskussion uppstår på platsen och ryttarens häst börjar skritta framåt. Överdomaren tar då tag i hästens tygel för att få hästen att stå stilla, varpå ryttaren påtalar att hästen stegrar om man gör så. Hästen fortsätter att skritta och ryttaren snurrar sin häst när överdomaren går bredvid. Detta resulterar i att hästen knuffar till överdomaren så att hen nästan faller omkull – fyra gånger. Överdomaren känner sig därmed trängd och går därifrån.
Enligt överdomaren fortsätter ryttaren att rida fram samtidigt som hen skriker ”kolla nu då, rycker jag hästen i munnen” samt ”du kan ju filma, filma då”, vilket överdomaren upplever som obehagligt beteende.
Olika uppfattning om vad som hände
Efter avslutad ritt sker ett avsuttet samtal mellan ryttaren, dennes syster och överdomaren samt en av tävlingsledarna. Ryttaren påstår att överdomaren ljuger, att ryttaren är utpekad samt att en så kallad häxjakt ska förekomma gentemot ryttaren.
Ryttaren påtalar även att hen mått dåligt efter en tidigare tillsägelse av samma överdomare vid ett annat tillfälle. Överdomaren ska då ha förklarat att hen inte vill få någon att må dåligt, utan att hen som överdomare måste följa sitt uppdrag, att tävlingsreglementet, TR, följs på tävlingsplatsen.
Överdomaren gjorde en anmälan till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, DIN, på grund av att denne vill kunna ge en tillrättavisning utan att känna sig hotad. ÖD menar att ryttaren försökt knuffas med sin häst, hotat att polisanmäla med mera.
Ryttaren uttrycker oro
Ryttaren menar å sin sida att denne inte ska ha försökt påverka överdomaren på något olämpligt vis. Hen menar att hen sett andra ryttare vid samma tävling som också borde blivit tillsagda, utan att de blev det. Ryttaren menar att hen inte har ridit på ett sätt som skadat hästen eller på något sätt som går emot TR.
Ryttaren uttrycker stor oro samt att hen blev skärrad och rädd när överdomaren tog tag i hästens tygel, då hen var rädd att hästen skulle resa sig. Det var inte ryttarens mening att putta överdomaren, utan ryttaren menade att denne agerade utifrån säkerheten först och främst. Ryttaren förnekar även att hen ska ha skrikit på framhoppningen och menar även att hen känner sig felaktigt anklagad, särbehandlad och att situationen hanterats på ett felaktigt vis. Ryttaren anser att anmälan avviker från vad som egentligen hände och att anmälan innehåller falska uppgifter.
Ryttaren döms till böter
I DIN:s bedömning har även två ljudfiler bifogats som ryttaren spelade in under samtalet med överdomaren. Av dessa framgår att en diskussion har uppstått, att ryttaren argumenterar emot och vill ha en förklaring till den tillrättavisning som hen har fått. Överdomaren uppfattar diskussionen som hotfull.
Enligt DIN finns visst utrymme att tala med överdomaren på tävlingsplatsen för att få en förståelse för beslutet. Däremot inte att föra diskussioner på detta sätt, vilket utgör olämpligt uppträdande och strider mot TR.
DIN skriver i sitt beslut: ”ÖD försöker på de ljudinspelningar som lämnats in av ryttaren att avluta samtalet utan att detta hörsammas. Som ryttare måste man finna sig i att bli tillrättavisad på exempelvis framridning eller framhoppning, även om man själv inte anser att man gjort något fel. Ofta handlar detta inte om hur man rider eller om man kanske agerar rätt eller fel – utan om hur det uppfattas utifrån allmänhetens synvinkel. Till allmänheten räknas även de som är okunniga om ridsport och hur ridning och ridsport uppfattas ur hästvälfärdssynpunkt.”
DIN anger även att man enligt Riksidrottsförbundets, RF, stadgar har en skyldighet att följa domare och funktionärers anvisningar. Ryttaren har därmed agerat i strid med både RF:s stadgar och TR genom olämpligt uppträdande mot funktionär och döms därför till böter på 1000 kronor.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på