Världen
23 september 2017 08:33

Ryttare i uppmärksammad video granskas av förbundet

(UPPDATERAD) Videon där amerikanskan Jazz Johnson-Merton sparkar mot sin häst efter att ha ramlat av har spridits online. Nu ska amerikanska ridsportförbundet undersöka saken närmare.

Ryttare i uppmärksammad video granskas av förbundet
Efter fallet drogs hästen av banan.

Det var i början av månaden som Jazz Johnson-Merton föll av Joe Cool i en lägre klass på Hampton Classics i USA. Amatörfilmen, där det syns hur hon sparkar mot sin häst, har spridits och väckt avsky bland många.

Ryttaren, som är 36 år gammal, har dessutom ögonen på sig i USA sedan innan då hon ofta syns i media i ”societets-sammanhang”  och är en av arvtagarna till jättekoncernen Johnson & Johnson.

”Hon reste sig upp upp, tappade humöret och försökte sparka hästen i magen” säger domare Chris Wynne till Chronicle of the Horse och konstaterar att han inte vet om hon träffade hästen eller inte. Efter sparken drar ryttaren hästen med sig av banan då han, måhända av förklarliga skäl, inte är så angelägen om att trava ut tillsammans med sin ägare.

Såväl filmen som skriftliga rapporter från tävlingen har nått det amerikanska ridsportförbundet, som meddelar att de har inlett en undersökning för att grundligt reda ut det inträffade. Eventuella påföljder kommer att ske i enlighet med reglerna, som enligt förbundet ”finns där för att säkerställa att hästens välfärd och säkerhet är skyddad vid alla tillfällen”.

Uppdatering: Incidenten nämns enligt Chronicle of the Horse inte alls i den ordinarie steward-rapporten från tävlingen. Frågor som ”Were there any instances of equine cruelty or abuse reported or made known to you?” besvarades med nej. Däremot ska tävlingens stewards ha underrättat förbundet på annant vis, enligt vad steward Maria Biancone säger till tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden