Sverige
15 mars 09:27

Ryttare tävlade trots smittorisk – stallägare stöttas i sitt agerande

Trots att stallägarna hade meddelat alla sina hyresgäster att en ny häst eventuellt hade fört med sig smitta åkte två ryttare i väg på tävling. Stallägarna har sagt upp ryttarna och kör med öppna kort, vilket i sin tur har genererat stort stöd.

Ryttare tävlade trots smittorisk – stallägare stöttas i sitt agerande
Jonas Fjellgren och Gemma Johnson driver stallet.

– Vi är jätteglada över att få det här stödet. Vi är bara gårdsägare som har gjort allt vi kan för att begränsa eventuell smitta, säger Gemma Johnson som driver Sör Sellnäs Islandshästar utanför Borlänge tillsammans med Jonas Fjellgren.

När det stod klart att en ny inackordering kom från ett stall som i efterhand har visat sig vara smittat med kvarka och denna började hosta, just efter att den lämnat sin två veckors-karantän vid stallbytet, kopplades genast veterinär in. Hästen isolerades och tydlig information gick ut till alla inackorderingars ägare om läget och att ingen häst skulle lämna gården.

Två åkte på tävling
Likväl åkte två hästägare i väg på varsin tävling under helgen, Odinns tävling i Rättvik samt en stor islandstävling i Gävle. Gemma fick veta det genom bilder på sociala medier.
– Jag blev iskall. Man inser att det snabbt kan bli en katastrof om det visar sig vara kvarka som hästen här på gården har.

– Vi har gjort precis allt vi kan med isolering, veterinär, och information, men bubblan sprack när de här tjejerna ändå valde att åka på tävling. Informationen från oss var glasklar och oavsett disciplin måste man komma från ett smittfritt stall. Att ändå åka på tävling är respektlöst mot alla: mot arrangörerna, medtävlare, mot oss här på gården.

Hästägarna uppsagda
Prover för både kvarka och andra sjukdomar är tagna, och svar inväntas. Hästägarna som åkte på tävling har sagts upp. Stallägarna berättar att det i kontraktet enkelt förklarat står att någon kan sägas upp om de inte sköter sig.
– Jag kan inte gå in på mer detaljer hur det har gått med hästägarna, men de kommer att lämna gården så fort risken för smitta är över, säger Gemma.

Ni var snabbt ute i sociala medier och berättade hur det låg till. Varför?
– Vi bestämde oss direkt för att köra med öppna kort. Rykten sprids snabbt och det är viktigt att gå ut med information på en gång om vad som har hänt. Därför har vi delat det bland annat hos klubbarna som arrangerade tävlingarna. Jag hoppas att fler kan tänka på liknande sätt och gå rakt på sak för att kunna begränsa spridningen av kvarka så gott det går.

Ert inlägg har delats många gånger med positiva tillrop och ni har fått support från alla möjliga håll. Hur känns det stöd som ni har fått i ert agerande?
– Det hjälper oss i allt det tuffa och vi är verkligen glada för det. Att gå ut med så här dåliga nyheter är tungt och då känns stödet extra viktigt.

Meddelandet på Facebook om läget

Information om kvarka från SVA

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar