Sportnytt
6 maj 2021 16:15
Ridsportplus

”Ryttarna måste få veta varför det är så dyrt att tävla”

KritikEn serviceavgift till Equipe på 12 kronor per anmälan har fått tävlingsarrangörerna i Henriksdals Ryttarförening att reagera.
─ Vi får många frågor om varför det är så dyrt att tävla. Vi vill visa att ett bolag ligger bakom att vi måste höja startavgifterna, och vi har inget val utan måste anlita det bolaget, säger Ebba Berglöf.

”Ryttarna måste få veta varför det är så dyrt att tävla”
Ebba Berglöf ifrågasätter de höga avgifterna som tävlingsarrangörer måste betala till företaget Equipe. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Henriksdals Ryttarförening har delat fakturan från Equipe för en av sina tävlingar på sociala medier. Summan landar på 15 668 kronor inklusive moms.
─ Årsavgiften på 1 250 kronor för att vi använder Equipes tävlingsapp säger jag inte så mycket om, och att vi betalar nästan fem kronor för varje start kan också gå an, men sedan kommer en serviceavgift på 12 kronor per anmälan, pengar som går till ett vinstdrivande bolag, och det ifrågasätter jag, säger Ebba Berglöf i Henriksdals Ryttarförening.

Serviceavgiften tas ut av alla

Henriksdal har valt att ta betalt utanför TDB och behövde därmed inte betala någon serviceavgift i fjol, eftersom den avgiften drogs i samband med att en anmälan gjordes.

Nu kommer i stället serviceavgiften på faktura i efterhand till alla arrangörer, oavsett om de tar betalt via TDB eller inte.

Jag hade gärna sett att det fanns alternativ till TDB och Equipe, men som det är nu så är de allsmäktiga.

─ Vi har inget annat val än att anlita TDB och Equipe. Genom att lägga upp fakturan på sociala medier ville vi visa vilka kostnader vi har, eftersom vi har många diskussioner med ryttare om varför det är så dyrt att tävla, säger Ebba Berglöf, som också har konstaterat att Equipe gjorde en ordentlig vinst i fjol trots att omsättningen gick ned som en följd av tävlingsstoppet.

─ Jag tycker att Svenska Ridsportförbundet bättre ska tillgodose medlemmarnas intressen gentemot privata bolag generellt. Jag hade gärna sett att det fanns alternativ till TDB och Equipe, som det är i andra länder, men som det är nu så är de allsmäktiga.
Ebba var själv och tävlade i Peelbergen i Holland i fjol, en tävling som också använde Equipe, och där startavgifterna var lägre än i Sverige fast tävlingsplatsen var i toppskick.
─ Så det verkar finnas marginaler för hur mycket Equipe tar betalt.

Vill se fler uppdateringar

Christina Andersson sköter administrationen kring Henriksdals tävlingar och hon instämmer i kritiken.
─ I andra program jag jobbar i kommer ständiga uppdateringar, men inte i TDB och Equipe. Vi har i tre års tid frågat efter ett enklare sätt att godkänna vaccinationer i stället för att bläddra mellan olika sidor, men inget har hänt, och vi har även efterlyst fler alternativ för att registrera betalningar.

Att det senaste året har inneburit många omgörningar i TDB i samband med att olika grupper fått tillåtelse att tävla, menar Christina Andersson inte bör ha varit alltför betungande.
─ Det kan inte ha handlat om några jättestora arbeten. Jag förstår att systemet måste kosta, men vad är det vi betalar så mycket för?

Equipe och Svenska Ridsportförbundet svarar på kritiken i en kommande artikel.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Henriksdals RF (@henriksdalsrf)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden