Veterinärt
7 november 2018 09:47
Ridsportplus

Tips: Så aktiverar du din häst på boxvila

BoxvilaAtt stå på boxvila som häst är inte alltid så enkelt. På några dagar kan den lugnaste individen förvandlas till en orolig och rastlös själ som börjar med diverse olater. Det finns knep att ta till – här hittar du ett gäng av dem.

Tips: Så aktiverar du din häst på boxvila
En häst som har boxvila kan aktiveras på flera olika sätt.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I de fall total vila är nödvändig är det viktigt att göra boxvilan så positiv som möjligt. Här följer tips till hur du kan förbättra tillvaron för din häst under en eventuell boxvila:

  • Undvik att ställa hästen mer eller mindre bortglömd i ett hörn av stallet, utan hellre så att den kan se allt som händer runt omkring.
  • Låt andra hästar turas om att vara inne och hålla sjuklingen sällskap
  • Lägg in en aktiverande leksak i boxen. Det finns olika varianter: en gummiboll med handtag som hästen kan bita i eller en kub i hårdplast som kan laddas med bitar av morötter eller äpplen. Hästen måste bita och buffa på den för att komma åt godsakerna
  • Sätt upp en okrossbar spegel i boxen. Det har en lugnande inverkan på vissa hästar
  • Var noga med mockning så att miljön hålls fräsch.
  • Stillastående innebär ökad risk för förstoppning. Ge mer saftfoder (äpple, morötter, betfor) och ta bort eventuellt kraftfoder. Blötlägg gärna höet för att minska dammrisken
  • Rykta hästen varje dag, det ger god kontakt och allmänt välbefinnande.
  • Efter en tids boxvila inne kan de flesta hästar flyttas vidare till en utebox eller en minihage ute. Det ger mental stimulans och möjlighet att röra sig lite mer.

Hur mycket påverkas hästens kropp av att den står still?
Line Greve, veterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, förklarar att hästar påverkas kroppsligen av boxvila, det är som om vi skulle ligga till sängs i tre veckor.
– Det bästa är om det går att ordna med lite rörelse, till exempel en sjukhage. Även i en mycket liten hage får hästen bättre blodcirkulation, senorna får stöd och metabolismen stimuleras.

Hästens temperament avgör hur man kan ordna det rent praktiskt, menar Line Greve.
– Rådgör med behandlade veterinär om vad som är bäst för din häst.

Boxvila

Läsarnas bästa tips

  • På Instagram Story ställde vi frågan; hur aktiverar du din häst på boxvila? Vi har valt ut ett urval av svaren som ni läsare tipsade om.

Tips

Tips2

Tips3

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden