Hästägartips
10 maj 2021 06:26

Så arbetar du smartare i stallet

StallarbeteSkippa att packa höpåsar och sluta mocka för hand. Lägg den tiden på något som ger inkomst och som inte sliter lika mycket på din kropp. Det är några konkreta råd från hästrådgivare Margareta Bendroth om hur arbetet i stall kan förbättras.

Så arbetar du smartare i stallet
Skippa höpåsarna! Det är expertens råd för den som vill arbeta mer effektivt i stallet. Foto: Roland Thunholm

Hästrådgivare Margareta Bendroth, Hushållningssällskapet Sjuhärad, ger i en artikel i Jordbruksaktuellt sina bästa tips på hur stallarbetet kan förenklas. Hon menar att investeringar för bättre arbetsmiljö ofta bidrar till ökad lönsamhet.

Enligt henne är arbetet är största kostnaden i ett stall i dag. En minuts arbete kostar fyra kronor beräknat på en normal hästskötarlön.

– Du tjänar inget på att packa kassar eller mocka för hand. Den tiden kan du lägga på något som ger pengar och som inte sliter lika mycket på din kropp, säger hon till tidningen.

Djupströbäddar

Några av hennes tips handlar om mockning. Hon föreslår bland annat att underlätta genom att ha en skottkärra med en lägre kant fram och anläggande av djupströbäddar där det kan räcka att mocka ut med hjälp av maskiner ett par gånger om året. Hon föreslår också att skraputgödsling kan byggas under boxarna vid nybyggnation.

– Många får höra att det inte funkar, men det är klart att det gör. Men man måste förstå hur, och serva dem rätt, säger hon.

Skippa höpåsar

Ett annat råd är att skippa packande av höpåsar.
– Många gör det för att spara in på grovfodret, men en minuts arbete kostar mer än ett kilo grovfoder, säger hon och tipsar om att i stället investera i en vågvagn för att kunna ge exakt giva.

Att förvara foder och strö lättåtkomligt och nära där det ska användas samt uppvärmningssystem för vatten i hagar är några andra av hennes tips, liksom att tänka till kring hur in- och utsläpp är organiserat.

Hela artikeln hos Jordbruksaktuellt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden