Hästägartips
5 juni 2021 08:58
Ridsportplus

Så enkelt gör du ditt eget hönät

Gör det självAnvänder du hö brukar det finnas balsnören till förbannelse i gömmorna. Här kommer ett tips om hur du kan använda dem.

Så enkelt gör du ditt eget hönät
Det är inte svårt att göra hönät av gamla balsnören.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hönät är visserligen inte det dyraste att köpa i butik, men anledningarna att göra eget kan vara många. Dels kan det ju finnas en nytta och en glädje i att återbruka material som redan finns i stallet, dels har du möjlighet att faktiskt göra ett hönät precis som du vill ha det.

Principen är enkel. Du börjar med att knyta balsnörena så de sitter ihop i änden. Sedan är det lättast att hänga upp dem på en krok eller liknande så att snörena inte hänger på marken eller golvet.

Hur många balsnören du använder påverkar hur stort hönätet blir. Rekommendationen är att ta minst 20 stycken för att få lite storlek på hönätet. Det är viktigt att det är ett jämt antal balsnören.

Nu börjar knytprocessen. Cirka fem centimeter ner från änden knyter du ihop alla snören två och två. Sedan fortsätter du på samma vis men knyter ihop ett snöre från varje knut.

Ju mindre hål desto mindre flexibelt

I det här läget kan du välja hur tätt du vill att maskorna ska sitta och hur stora hål det alltså ska bli i hönätet. Ju mindre hål desto mindre flexibelt blir hönätet.

Känner du att nätet blir för litet kan du förlänga balsnörena genom att knyta på nya i de lösa ändarna. När du känner dig färdig knyter du öglor i slutet där du drar igenom ett balsnöre som du kan använda som upphängning.

Voila! Ett hemmagjort hönät!

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss! Förvånansvärt enkelt att göra, inte så tidskrävande. Minus för att balsnören är fula och att man lätt gör ett för litet hönät första gången.

Fakta

Hönät av balsnören

Vad? Eget hönät.

Pris? 0 kronor.

Tidsåtgång? Cirka 30 minuter.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden