Hästägartips
17 september 2021 10:19
Ridsportplus

Så får du bort trivselkilona efter betet

FoderOfta behöver du inte banta hästen efter sommaren. Det kan räcka att sätta i gång hästen och ta bort gräset för att kilona ska rinna av. Men riktigt feta hästar bör bantas – dock med experthjälp.

Så får du bort trivselkilona efter betet
Nu är det dags att ta tag i hästens trivselkilon. Foto: Asya Pozniak/iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För att veta om hästen är tjock eller ej finns det flera metoder att ta till. Den bästa är body condition score, enligt foderexperten Maria Wilhelmsson.
    – Det är inte så svårt att göra och hur det går till finns väl beskrivet om du googlar, ofta med filmer och bilder, säger Maria Wilhelmsson.

    Metoden går ut på att titta på olika områden på hästens kropp och se hur mycket kroppsfett som lagrats in i områdena. Det finns en femgradig och en niogradig skala, men den niogradiga är mer detaljerad och vanligare.
    – Det är bra att göra en body condition score regelbundet för att få lite koll på om det går åt något håll. En gång i månaden eller varannan, tipsar Maria Wilhelmsson.

    Mät hästen vid sadelgjordsläget

    Maria-wilhelmsson
    Maria Wilhelmsson

    En annan metod är att mäta hästen vid sadelgjordsläget.
    – Vikten behöver inte säga något om ifall hästen är överviktig. Men om du mäter då och då får du en uppfattning om hästens bröstmått.

    Det måste inte vara de speciella viktmåttband som säljs för hästar.
    – Vanligt måttband fungerar utmärkt, det du vill veta är hur måttet förändras. Du får svart på vitt och det kan vara bra särskilt om det är en lite mindre förändring.

    Till sist finns den traditionella metoden: att känna på revbenen.
    – Revbenen ska kännas men inte synas, det är en ganska bra regel, säger Maria Wilhelmsson.

    Säg då att hästen lagt på sig lite under sommarbetet. Vad bör vi egentligen göra?
    – En frisk häst med en liten övervikt brukar bli slank av sig själv om du tar bort gräset och sätter i gång och motionerar den mer, säger Maria Wilhelmsson.

    Hon berättar att det är desto svårare med en häst som verkligen blivit fet.
    – Då ska foderstaten räknas på den vikt hästen bör ha, det kan vara en bra början, liksom att ta bort kraftfoder och betesgräs.

    Risker med bantning

    Men det finns risker med att banta hästen, så Maria Wilhelmsson tycker att det är bra att ta hjälp av foderrådgivare eller veterinär för att hitta en rimlig
    foderstat.
    – Det finns alltid risker med att ge för lite grovfoder. Hästen behöver minst 1,5 kilo torrsubstans per hundra kilo som hästen väger. För lite grovfoder ökar risken för kolik och om hästen blir uttråkad kan den utveckla beteendeproblem och stereotypier, till exempel krubbitning.

    Att ge grovfodret i slowfeedingnät är ett sätt att öka tuggtiden.
    – Men det gäller att prova hur det fungerar på hästen, det är alltid individuellt. Det har också funnits diskussioner om hur bra det är för nacken att äta med huvudet högre upp.

    Maria Wilhelmsson tipsar om att köpa två-tre vanliga hönät för en billig peng och trä dem ovanpå varandra, för att slippa investera i dyrare finmaskigt nät innan det står klart om det nätet är något som passar hästen.

    Fakta

    Mineraler

    Det gäller att se till att hästen får tillräckligt med mineraler när foderstaten ändras.

    ”Hästen ska fortfarande ha mineraler, de tillför ingen energi. Och det kan bli så att du behöver ge separat mineraltillskott om du tagit bort kraftfoder som innehåller mineraler”, säger Maria Wilhelmsson.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden