Hästägartips
29 maj 2022 19:05
Ridsportplus

Så får du full koll på lastbilsköpet

HästhälsaPå vägarna rullar det allt fler B-körkortslastbilar med hästar och efterfrågan är stor både på nytt och begagnat. Det kan vara lockande att köpa en lastbil, men vad ska du tänka på? Vi talar om vad som är viktigt vid hästlastbilsköp med säljarna Henrik Magnusson och Magnus Lindberg

Så får du full koll på lastbilsköpet
Bättre säkerhet och ökad komfort är två viktiga anledningar till att allt fler väljer en B-körkortslastbil för att transportera sina hästar. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att ha en B-körkortslastbil ger ett professionellt intryck och är ett enkelt sätt att transportera sin häst på, tycker många.

    Men det finns en större faktor som är den avgörande, enligt både Henrik Magnusson på Torstenssons och Magnus Lindberg på Horsepartner, som båda säljer nya och begagnade lastbilar.
    – En lastbil slår släp i säkerhet i de flesta fallen. Sedan är komforten både för ryttaren och hästen mycket bättre, säger Henrik Magnusson.
    – I dagens trafik är det väldigt pressat på vägarna och det är oftast dåligt bemötande mot bilar med släp. Med bil och släp har du dessutom två skilda fordon att kontrollera och har sämre uppfattning hur hästen har det inne i släpet, säger Magnus Lindberg.

    Henrik-magnusson
    Henrik Magnusson

    Hur vet jag att det är just en lastbil jag ska köpa, och inte ett släp?
    – Red ut innan du köper vilket behov du och din häst har. En säljare kan inte säga åt dig vad du ska ha utan information. Du vet bäst själv vad din häst tycker om, säger Magnus Lindberg.
    – Ingenting är givet. Det beror helt på vad du ska köra, hur mycket du ska köra och hur många människor du ska ha med dig, till exempel. Så våga föra en dialog med den som ska sälja fordonet. Ställ frågor. Försäljaren besitter förhoppningsvis kompetens att hjälpa dig hitta det som passar just dig, säger Henrik Magnusson.

    Det kan vara lätt att tro att bara för att lastbilen är gjord för två hästar är det bara att lasta och åka, men så är inte fallet.

    Hur ska jag tänka kring hur mycket jag får lasta i bilen?
    – Till vardags kanske man bara kör korta sträckor och det är bara du och lite packning, ja då kanske man får med sig två hästar. Men ska man iväg på meeting en gång i månaden med två groomar och en massa utrustning, då kanske man bara får med sig en häst, säger Henrik Magnusson.
    – Är det unghästar? Sto med föl? Eller lugna hästar som kan åka med bröstbom? Köp bil efter det behovet du har i dag, säger Magnus Lindberg.

    Magnus-lindberg
    Magnus Lindberg

    Finns det några nackdelar med att välja en lättviktslastbil?
    – Om man har lyckats ta bort 400 kilo i förstärkning, hur säker är lastbilen egentligen? Hur blir det med trafikmässig säkerhet? Är lastbilen stabilt byggd så har den också krocktestad vägg mellan förardel och hästdel, säger Magnus Lindberg och tillägger:
    – Är man rädd om sin häst sätter man den inte i en pappkartong.

    Hur är andrahandsvärdet på B-körkortslastbilar i dagens läge?
    – Bilarna står sig väldigt bra och bilar som såldes 2016-2018 byts in för ungefär samma summa som de köptes för, berättar Magnus Lindberg.
    – Det som avgör om du ska köpa begagnad eller ny bil är egentligen bara vilken ekonomi du har, säger Henrik Magnusson.

    Vad bör jag tänka på angående skatt och försäkring?
    – Försäkring kostar ungefär 7 000-10 000 kronor per år. Vissa handlare har inte certifieringar på sina bilar och då kan skatterna vara upp till 40 000 kronor. Också en anledning att handla av seriösa försäljare, säger Magnus Lindberg.

    Fakta

    Köp etablerade varumärken och av seriösa handlare

    – Säkerhet är nyckelordet, för hästen men också för dig som köpare. Du ska göra en trygg affär så att du inte blir lurad. Köper du av ett seriöst företag får du hjälp med betalning, du kan gå tillbaka och få service, support och garanti om något händer, säger Henrik Magnusson.
    – Man ska vara vaksam. Man tror kanske att man gör ett klipp när man handlar privat eller av mindre handlare som har billigare priser. Men stora handlare lämnar garantier, går igenom bilarna som säljs och har alltid reservdelar. Det är lätt att göra sig själv en otjänst när man tror att man sparar pengar kortsiktigt, säger Magnus Lindberg.

    Att tänka på

    Henrik Magnusson anser att du behöver reda ut detta innan du köper.

    • Vad ska jag köra?
    • Vilken typ av häst ska jag transportera?
    • När ska jag köra?
    • Hur långt ska jag köra?
    • Hur många människor ska jag ha med mig?
    • Hur mycket packning ska jag ha med mig?
    • Hur ofta gäller detta?

    Ha inte bråttom

    Magnus Lindberg pekar på vikten att inte stressa. Alla hittar rätt bil, du behöver inte panikköpa. Titta, prova och granska. Provkör och försök att få provlasta hästen också, tipsar

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden