Veterinärt
28 maj 2014 08:47

Så får du i hästen medicinen

När din häst är sjuk eller skadad kan den behöva medicineras under en period och det är viktigt att den verkligen får rätt dos. Men hur ska man få i de olika preparaten i en misstänksam och kräsen häst? Här får du några tips och råd kring detta.

Så får du i hästen medicinen

Medicin finns i olika former och beredningar. Vissa kan ges inblandade i det vanliga fodret, men nogräknade hästar kan vägra äta eller bara äta en del av sitt kraftfoder. Medicin i pulverform kan fnysas iväg av en skeptisk häst.

För att vara säker på att hästen får i sig allt, serveras medicinen i en havrebulle. Lös upp pulvret i litet vatten så att det blir flytande och blanda det med havregryn och sirap. Denna havrebulle äter de flesta hästar och kan även passa till flytande mediciner.

Ett annat sätt är att dra upp det utrörda pulvret i en engångsspruta och trycka in den i hästens mungipa. Håll hästens huvud uppåtriktat, tills den svalt medicinen.  
Medicin i tablettform kan krossas mellan ett par matskedar eller en mortel. Blanda med lite vatten, uppblött betfor eller melass och blanda i kraftfodret.
Ge gärna en bit äpple eller morot efteråt, för att ge hästen ett positivt minne av medicineringen. Det kan vara till god hjälp, om hästen ska ha medicin två gånger per dag i en vecka.

Rätt plats
Det är viktigt att förhindra att andra hästar får i sig medicinrester. Dessa kan finnas på krubbkanten, i hinkar eller längs boxgallret om hästen slickat på det. Om det finns tävlingshästar i stallet finns det risk för att de testar positivt vid ett dopningsprov om de skulle få i sig medicinresterna. Ge därför alla orala preparat i spolspilta eller på särskild plats på stallgolvet. Rengör efteråt.

Om hästen behöver sprutas, ska detta utföras av veterinär. Vid långvarig behandling, kan veterinären delegera injektionerna till hästägaren och visar då hur det ska gå till. Injektioner med penicillin bör utföras inne i boxen, på grund av risken för att hästen kastar sig runt eller till och med går omkull av penicillinchock. Detta kan inträffa om kanylen träffar ett blodkärl och medicinen kommer direkt i blodet. Vissa hästar kan reagera våldsamt, troligen beroende på överkänslighet mot det smärtstillande medlet procain som ingår i de flesta penicillinsorter.

God hygien
Var noga med hygienen, tvätta händerna före och efter all medicinering. Engångshandskar är ett praktiskt alternativ.
Om antibiotika ges, är det lämpligt att tvätta händerna med handsprit efteråt, för att undvika uppkomst av multiresistenta bakterier som MRSA och ESBL.

Läs alla anvisningar på förpackningarna angående dosering, eventuella biverkningar och karens.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden