Hoppning
25 november 2018 09:04

Världscupen: Tre svenskar i spännande omhoppning

InternationelltSöndagens omgång av världscupen i hoppning i spanska Madrid blev en spännande historia med tre svenskar till omhoppning och Irma Karlsson på prispallen.

Världscupen: Tre svenskar i spännande omhoppning
Henrik von Ackermann och Toveks Mary Lou. ArkivFoto: Roland Thunholm

Sverige hade tre ekipage till start i söndagseftermiddagens världscuphoppning i spanska Madrid.

Irma Karlsson startade Ida van de Bisschop som nummer 3. Ekipaget bjöd på en väl avvägd runda där stoet visade fin hoppning och lydnad hela vägen runt. Flera svårigheter, som till exempel trekombinationen, såg lekande enkla ut. Ekipaget var också inom tiden och fixade en felfri grundomgång.

När tolv ekipage har startat grundomgången är ytterligare två felfria. Det är Belgiens Francois Jr Mathy och Wilm Vermeir som gör Irma Karlsson sällskap till omhoppningen.

Tysklands Ludger Beerbaum startade Sverigebekantingen Casello men ekipaget hade inte sin bästa dag på jobbet och det blev två nedslag.

När halva startfältet gjort sin grundomgång är även Nederländernas Eric Van der Vleuten klar för omhoppning.

Henrik von Eckermann startade Toveks Mary Lou som nummer 33. Han är för närvarande ganska långt bort från att ta en plats i världscupfinalen i Göteborg i april.
– Det har varit lite frustrerande när det har gått som det har gjort, men det gäller att inte börja jaga och tävla mer bara för det. Hästen har ett visst antal språng i kroppen varje år och det gäller att använda dem rätt, sa Henrik von Eckermann till SVT i en intervju före sin start.

Stoet visade klassen med fin hoppning. Det var vid ett moment i början av banan som ryttarens förhållning gick igenom lite väl bra, Mary Lou stannade nästan till lite men visade sedan prov på sin reaktionssnabbhet och klarade hindret efter utan problem.

Peder Fredricson startade H&M Christian K som nummer 36 i det 40 ekipage stora startfältet. Valacken krävde ganska bestämd ridning på den lilla arenan som egentlligen inte passar honom optimalt. Men ekipaget var aldrig illa ute och det blev en felfri grundomgång.

Totalt gick tio ekipage till omhoppning.

Irma Karlsson och Ida van de Bisschop varr först ut av alla i omhoppningen. Det naturligt snabba ekipaget var felfritt. Tiden såg inte oslagbar ut men det blir ändå en press på dem som kommer efter – när fyra ekipage hoppat om låg svenskan fortfarande i ledning. Daniel Dessuer fortsatte dock att visa skolexempel hur det ska se se ut tillsammans med Tobago Z. Tysken var felfri och kapade Irma Karlssons tid med ungefär en och halv sekund.

Henrik von Eckermann startade Mary Lou som nummer 8. Han satte fart på Mary Lou men fick ett ganska grovt nedslag tidigt i banan. Han stannade på fyra fel med en tid som var snabbast av fyrafelarna hittills.

Schweiz Steve Guerdat fick också till en snabb felfri runda med Ulysse des Forets och petade ner Irma Karlsson ett snäpp.

Peder Fredricson hade fördelen att gå ut allra sist med H&M Christian K. Allt såg stabilt ut till en början, men plötsligt slank valacken ut åt vänster. Ekipaget fullföljde dock och slutade tia.

Daniel Deusser vann, Steve Guerdat blev tvåa och Irma Karlsson tog sin första pallplats i världscupen.

Intervju med Irma Karlsson

Online-resultat

SVT Play med start 12.50

FEI-tv (betalkanal)

SVT1 med start 14.15

Start- och resultatlistor

Totalställning, världscupen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden