Distansritt
11 september 2018 22:05

Så fungerar distanshästarnas huvudlag

Ryttar-VMHar du någon gång funderat på varför distanshästarnas huvudlag ser ut som de gör? Eller varför stigbyglar ser ut som en slags korgar? Här får du svar.

Så fungerar distanshästarnas huvudlag
Det finns många anledningar till att distanshästarna har sina speciella huvudlag. Foto: Privat

Distanshästarnas utrustning skiljer sig en hel del från det vi är vana att se i dressyr och hoppning till exempel.

När det gäller huvudlagen är de gjorda i plastmaterial med möjlighet att plocka bort bettet utan att behöva ta av hela huvudlaget.

Detta görs ofta i det som kallas vetgate under tävlingen. Där kontrolleras hästarna av veterinär, bland annat ska deras puls ha gått ner tillräckligt mycket en speciell tid. De speciella spännena gör att det går snabbt och enkelt att ta bort bettet utan att hästen står lös utan något på huvudet. Att få ut bettet ur munnen kan också bli en signal till hästen att nu är det vila som gäller.

– Att huvudlaget är i plast är helt enkelt för att det ska gå enkelt att göra rent det om det behövs. Det är bara att stoppa ner det i en hink med vatten och torka av så är det klart, säger Yvonne Ekelund i det svenska VM-laget i distansritt.

Att huvudlagen har olika färger är för att markera lagtillhörigheten.

Ridsport
Yvonne Ekelund i det svenska VM-laget förklarar hur distanshästarnas plasthuvudlag fungerar. Foto: Roland Thunholm
Distansstigbygel
Den här sortens stigbyglar ska hindra distansryttarna från att fastna med fötterna. Foto: Privat
Distanssadel
Distansryttarna har också speciella sadlar som kan fyllas på med vikter. Foto: Privat

Stigbyglarna är konstruerade så att ryttarna ska kunna rida i skor utan klackar på ett säkert sätt. Den korgliknande konstruktionen ska hindra ryttaren från att fastna med foten i stigbygeln.

Även sadlarna är specialkonstruerade, och då gäller det inte enbart att de ska vara bekväma för ryttare och häst under flera timmars ritt. Om det behövs ska det gå att lägga tyngder i dem. Ryttare och sadel ska tillsammans väga minst 75 kilo.
– Jag som är ganska liten måste använda tyngder, säger Annelie Eriksson i det svenska VM-laget.
– Det kan vara lite knepigt och jag använder speciell vojlock och padd för att trycket ska fördelas så mycket som möjligt.
Vad gör ni mer för förberedelser de sista timmarna inför onsdagens tävlingar?
– Vi packar allt som vi vill ha med oss till vetgate, och så gäller det att äta och dricka mycket. Det blir mycket pasta, säger Annelie Eriksson.

VM i distansritt börjar 12.30 på onsdag, svensk tid och det är en del oro bland de aktiva på grund av sent aviserade regeländringar. 

Samtliga tre svenska distanshästar godkändes vid besiktningen på tisdagens eftermiddag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-