Veterinärt
22 april 2021 10:46
Ridsportplus

Så fungerar ICSI – en spermie väljs ut

Spermiens vägIntracytoplasmic sperm injection, ICSI, är en teknik där en enda, utvald spermie injiceras i ägget. Med tanke på det komplicerade samspelet vid befruktning inställer sig frågan hur urvalet av denna spermie går till.

Så fungerar ICSI  – en spermie väljs ut
Jane Morrell, forskare vid SLU. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Professor Jane Morrell, SLU, förklarar hur tekniken fungerar.
– Först separeras spermier från seminalplasman och/eller spädningsvätskan, till exempel med hjälp av så kallad swim-up eller kolloid centrifugering. Sedan tittar man i mikroskop och väljer ut en spermie som ser så normal ut som möjligt; den är motil (rörlig), har rätt storlek och rätt form och har ingen tydligt defekt som en böjd svans eller ett missformat huvud. Då bryter man svansen så att spermien inte kan röra sig, suger upp den med en mycket smal pipett och injicerar spermien in i ett moget ägg, förklarar hon.

Ovum pick-up, OPU, och intracytoplasmic sperm injection, ICSI, är två tekniker som används efter varandra, men de utförs oftast inte på samma plats.

Äggblåsorna punkteras

OPU innebär att folliklarna (äggblåsorna) i äggstockarna på stoet punkteras och därefter sugs äggen upp. Detta sker med hjälp av ultraljud via vaginan under epiduralbedövning. Proceduren tar cirka 1,5 timme och stoet kan åka hem samma dag. OPU görs under perioden september–mars, eftersom stoet helst inte ska vara i brunst. Även äggceller från ett nyligen avlidet sto kan användas, de skrapas då ur äggstockarna. De urtagna äggen får mogna i en specialvätska i 24 timmar, varefter de kyls och transporteras till ett företag som är specialist på ICSI.

Där kan det mogna ägget befruktas genom att en enda spermie injiceras i ägget under mikroskop. Om befruktningen lyckas och det bildas ett embryo, fryses detta i allmänhet ner och förvaras tills det ska föras in i ett mottagarsto.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden