Veterinärt
8 december 2018 18:43
Ridsportplus

Så gör du om stoet kastar sitt foster

Chefsveterinären tipsarGlädjen över det positiva dräktighetsbeskedet kan gå över i sorg och bestörtning om stoet kastar sitt foster under den elva månader långa resan mot fölning. Vad gör man då?

Så gör du om stoet kastar sitt foster
Föl som kastats cirka 50 dygn före beräknad fölning. Foto: Thereze Rönnberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Resorption av foster är ganska vanligt de första 90 dagarna, då stoet resorberar mellan den första och den andra dräktighetsundersökningen.

    Det säger Susanne Demmers, medicinsk chefveterinär vid UDS Hästkliniken, Uppsala, och stuteriveterinär med lång erfarenhet från travstuteriet Västerbo.

    – Orsakerna kan vara många, men livmoderinflammation är vanligt. Högre procent resorption syns även vid seminering med transportsperma eller fryst sperma, samt betäckning på niodygnsbrunsten.

    Många anledningar

    Vid tidig resorption bör du ta ett bakteriologiskt prov på stoet så att hon kan behandlas medicinskt, om det skulle behövas.

    Susanne DemmersFoto Hanna Bäckström, Uds
    Susanne Demmers, medicinsk chef-veterinär vid UDS Hästkliniken, Uppsala. Foto: Hanna Bäckström, UDS

    Om stona klarar den första dräktighetstiden utan problem finns annat som kan tillstöta längre fram, efter sju-åtta månader. Ett exempel är virusabort, en variant av EHV-1, herpesvirus. Eftersom den är smittsam är det alla uppfödares mardröm, då man riskerar att mista flera föl.

    – På Västerbo har vi fölstona i grupp på lösdrift, så om ett sto kastar och det visar sig vara virusabort finns smittan redan i gruppen. Då får man fortsätta att hålla den gruppen för sig och vara noga med att byta kläder och skor när man går mellan olika hästgrupper, säger Susanne Demmers.

    – Den som har sina ston på stall bör behandla en kastning som om det är virus-abort, för att förhindra smittspridning. Det innebär att du tar noga reda på moderkakan, fosterhinnor samt fostervätska och gräver ner det. Boxen saneras grundligt och stängs av tills du har fått provsvaret.

    Snabbt svar

    Analys av virusabort genomförs av SVA, efter insändande av prov på moderkaka eller fosterhinnor. I regel får man svar inom något dygn.

    Ston som aborterar på grund av virusabort visar sällan några symtom före kastningen och är oftast opåverkade efteråt.

    Vid virusabort är rekommendationen från SVA att stallet isoleras tre veckor från kastningsdagen, med daglig temperaturkontroll av alla hästar. Tränande/tävlande hästar bör hållas från andra hästar under denna tid. Stoet som har kastat kan vara smittförande under sin första brunst, men kan betäckas på den andra brunsten.

    – Ston som aborterar på grund av virusabort visar sällan några symtom före kastningen och är oftast opåverkade efteråt.

    Horse And Foal Silhouettes In Fog
    Mycket kan hända på vägen, men visst blir det även många lyckliga slut. Arkivbild: Catolia/Istock

    Mjölk i juvret

    Vid andra kastningar kan stoet ibland få mjölk i juvret före kastningen. Detta kan förutom eventuell tvillingdräktighet även orsakas av så kallad placentit (inflammation i efterbörden). Det senare går att försöka behandla om det sker tidigt – kontakta veterinär.

    Vid en del kastningar syns bara att stoet är lite kladdigt runt vulva och bakdel. Sedan hittar man fostret i hagen eller boxen.

    – Om efterbörden sitter kvar efteråt, eller stoet får fula flytningar, bör hon undersökas och behandlas av veterinär.

    Test för WFFS

    SWB informerar om att det är viktigt att rapportera kastningar till Språngrulla och även att det går att testa ett aborterat foster för Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Angående denna test säger Sofia Mikko, Husdjursgenetiska laboratoriet, SLU:

    – WFFS-provet görs på en liten muskelbit, cirka 0,5 x 0,5 centimeter, som skärs ut och stoppas i ett torrt rent rör. För att undvika smittspridning vill vi att man först utesluter virusabort som orsak till kastningen. Spara provet i frysen tills virusabort är uteslutet och skicka provet först efter det.

    – Dessutom ber vi hästägare kontakta oss innan de skickar in vävnad från aborterade foster. Vi behöver vidta åtgärder inför bestämning av dna.

    Kort om

    Stons dräktighet

    • Ett sto är dräktigt cirka elva månader, plus/minus tre veckor.
    • Fram till dag 40 kallas det befruktade ägget för embryo, därefter foster.
    • Tidig fosterdöd inträffar före dag 150 (femte månaden) i dräktigheten.
    • Om fostret dör senare kallas det abort eller kastning.
    • Andra orsaker till kastning är tvillingfoster, abortvirus, stress, missbildning och foderrelaterade kastningar. Man misstänker också att föl med WFFS ofta kastas.

    Exempel på

    kostnader

    Priser från SLU respektive SVA, exklusive moms.

    • Provtagning för WFFS:
      660 kronor.
    • Analys för virusbaserad kastning:
      Cirka 920 kronor.
    • Obduktion av foster:
      Cirka 2 950 kronor, kremeringskostnad tillkommer.

    Det beror på hur man har försäkrat fostret om provtagning och eventuell obduktion ersätts av försäkringsbolag. I regel betalas det ut en viss procent av stoets försäkringsvärde vid kastning.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport 23/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden