Sportnytt
7 januari 2016 15:00

Så gör du tilläggsregistrering

Ņr 2016 är här och avelsföreningarna har bråda dagar med alla tilläggsregistreringar som ska göras. Både SWB och SH har tagit in extra personal för att korta handläggningstiderna så mycket som möjligt. Just nu handlar det om ungefär 10 veckor, men organisationerna hoppas kunna korta detta med hjälp av mer personal.

Hur gör man?
1. Ta ut en ID-kontrollant som läser av chipet och kontrollerar att konturdiagrammet stämmer. Saknas konturdiagram gör ID-kontrollanten ett.
2. Fyll i en ansökningsblankett som du hittar hos din avelsförening
3. Skicka in ansökan tillsammans med passet i original och ett dokument som styrker att du äger hästen, t ex ett köpekontrakt

Vilka hästar ska registreras?
Hästen har svenskt pass – inget behövs göras när det gäller tilläggsregistrering, men däremot kan djurhållaren behöva skicka in passet för att det behöver uppdateras uppgifter, ex att hästen kastrerats, den har tagits ut ur livsmedelskedjan etc.
Hästen har EU-godkänt pass och är tilläggsregistrerad i Sverige sedan tidigare – inget behövs göras
Hästen har ett EU-godkänt pass och är inte registrerad i Sverige – tilläggsregistrering behövs göras
Hästen har pass från land utanför EU – hästen behöver registreras i Sverige och i vissa fall få ett nytt pass. Detta kravet har funnits sedan 2009 och är alltså inte nytt
Hästen är född i Sverige men rasen registreras i rasens hemland – tilläggsregistrering behövs göras.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden