Nyheter
31 augusti 2020 11:03

”Så här oseriöst får inte en hel näring behandlas”

GödselsvarÖvergödningsutredningen "generaliserar och drar förhastade slutsatser om den svenska hästhållningen". Det är ett skarpt remissvar som hästnäringen lämnar till miljödepartementet under måndagen. "Vi anser att det utredaren presenterar är helt orimligt", säger Karolina Lagerlund, vd för HNS.

”Så här oseriöst får inte en hel näring behandlas”
Yttrandet avser både det som direkt och indirekt berör hästar och hästhållning. Foto: Ann Sofi Hjärn

Övergödningsutredningen har skapat mycket oro och debatt i hela den svenska hästnäringen – och hästnäringens remissvar till miljödepartementet är skarpt.
– Ur ett företagarperspektiv och för LRF är det helt oacceptabelt att en statlig utredning på så lösa grunder föreslår att ökad lagstiftning behövs. Så här oseriöst får inte en hel näring behandlas, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst.

Under måndagen lämnar LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse i samverkan med hästnäringens organisationer in ett gemensamt yttrande till miljödepartementet, där man helt avstyrker slutsatsen om att det finns behov att ta fram nya bestämmelser för miljöhänsyn vid hästhållning.

Hästnäringen är mycket kritisk till hur utredningen ”i svepande ordalag, generaliserar och drar slutsatser på oklara grunder om hela den svenska hästhållningen”. Åtgärderna som presenteras i utredningen skulle kunna slå undan benen på en stor del av den svenska hästhållningen, menar hästnäringen i remissvaret.

– Vi anser att det utredaren presenterar är helt orimligt. Den beskrivning som målas upp nonchalerar en hel näring som levererar glädje, arbetstillfällen, företagande och meningsfull fritid till hundratusentals personer i Sverige. Hästnäringen tar givetvis ta sitt miljöansvar och alla ska vi bidra till att säkra hälsan i våra hav, ett arbete som redan är påbörjat. Utredaren har inte på något trovärdigt och faktabaserat sätt kunnat visa att det finns stora brister hos hästnäringens hantering av hästgödsel, säger Karolina Lagerlund som är vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

LRF Häst och HNS för också fram att frivilliga insatser ger mycket bättre effekt och skapar ett brett engagemang, jämfört med lagstiftning och ökad reglering – och att det både finns ett intresse och medvetenhet gällande hästnäringens hållbarhetsarbete och miljöpåverkan.

– Genom att övergödningsutredningen föreslår att nästa utredning ska inriktas mot bestämmelser känner vi oss misstrodda. Det finns andra styrmedel och flera miljöåtgärder kan genomföras utan tvång. Det har vi bland annat visat genom över 60 000 gårdsbesök i Greppa Näringen, säger Markus Hoffmann, mark- och vattenexpert, LRF.

Hästnäringens gemensamma remissyttrande.

Länk till övergödningsutredningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden