Världen
18 december 2023 05:56

Så kan du hjälpa till att föra forskning om hästars beteende framåt

StudieEn global databas över hästars beteende har skapats. Och du som är hästägare kan hjälpa till att bygga den vidare genom att delta i den pågående enkätundersökningen.

Så kan du hjälpa till att föra forskning om hästars beteende framåt
Flera av frågorna i enkäten handlar om hur hästar agerar i olika situationer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Untamed83

Det handlar om enkätstudien E-BARQ – en global databas över hästars beteende med målet att undersöka hur hantering och träning av hästar påverkar deras beteende och hur beteendet i sin tur påverkar hästvälfärden.

Databasen är framtagen i forskningssyfte men kan även vara till nytta för hästägare, ryttare, tränare och andra som utbildar hästar, oavsett gren inom hästsporten.

Frågorna i enkäten handlar bland annat om hur många olika personer som brukar hantera hästen, hur ofta hästen arbetas vid hand, hästens uppförande vid hantering av veterinär och hovslagare, hästens utrustning och om den visar tecken på separationsångest.

De som fyller i enkäten får dessutom tillgång till en personlig översiktssida för resultatet där det går att jämföra den egna hästens resultat med resultaten för tusentals hästar världen över.

Här kan du fylla i enkäten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden