Hästägartips
16 november 2019 12:02
Ridsportplus

Så kan du undvika panik i transporten

LastträningVad händer egentligen när hästen får panik? Finns det knep att undvika att det händer i transporten? Vi har talat med SLU-forskaren Hanna Sassner och unghästutbildaren och lastningsexperten Eamon Hickey.

Så kan du undvika panik i transporten
Rädd för att lastas? Det finns knep att få hästen lugn. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Egentligen är det konstigt att inte fler hästar får panik i transporten, rent evolutionärt, säger Hanna Sassner, forskare och etolog vid SLU i Alnarp.

    Allt med transporten är stressande för hästen, som både är ett bytes- och ett flyktdjur, fortsätter hon.
    – Det är trångt, den sitter fast, det finns inga flyktvägar och den är ofta ensam. Ibland är temperaturen även hög. På utsidan finns det dessutom massor av ljud som kan skrämma extra mycket, eftersom hästen vare sig har möjlighet att uppfatta vad det är eller kan komma undan.

    – Ibland kan det också vara saker i själva transporten som kan väcka obehag, säger Hanna Sassner.

    Webbhanna-sassner-bild
    Hanna Sassner är forskare på SLU. Foto: Anna Nyberg

    Vad händer när hästen får panik?
    – Det bara slår över – och då är det ren överlevnad som gäller. En häst som blir rädd flyr, men om du är instängd och får panik handlar det om försvar eller att slå sig ut. Hästen kan kasta sig, hoppa över bommen och försöka sparka sig ut, men den kan också ”spela död”. Det är då den kan försöka lägga sig ner. Just reaktionen att spela död är inte ovanlig hos bytesdjur. Det är den sista utvägen och också ett sätt att hantera stark stress, säger Hanna Sassner.

    Hur hjälper man hästen?
    – Ju mer du kan förbereda hästen för att åka transport, desto bättre. Att öva på att avslappnat gå in och ut och inte stressa vid lastning. Det är ofta vid stress som man gör misstag. Mycket är vunnet om man är noga med unghästträningen. Men om du har en ny häst vet du aldrig vad den har varit med om. Då är det bra att testa hemma i lugn och ro först.
    – Om du själv känner att du inte vet hur du ska komma vidare, ta hjälp av någon som är erfaren och kan. Ju fler negativa erfarenheter hästen får, desto svårare blir det att lösa problemet.

    Grundjobbet viktigast

    Eamon Hickey är unghästutbildare och expert på hästhantering och problemhästar.

    – Innan man ens tänker tanken på att åka iväg måste hästen lära sig att gå in i och ut ur transporten helt avspänd med låg puls. Många försöker få in hästen på olika sätt och sedan stänger de och kör iväg. Men man måste först träna på att hästen ska stå stilla därinne, lugnt och avslappnat, säger han.

    Webbeamon-hickey-103lg
    Eamon Hickey är känd för att lösa problem med lastningen, även med de mest skärrade individerna. Foto: Lottapictures

    Grundjobbet handlar om att göra hästen trygg i transporten.

    – Den ska kännas mjuk och lugn i kroppen när den står i transporten. Många säger till mig att det inte är några problem att lasta hästen, men att den är spänd i transporten. När jag sedan kontrollerar hur det står till, visar det sig att hästen inte är avspänd när den går in. Och det är där man måste börja om man vill ha en häst som står lugnt. Jag har aldrig träffat en häst som går in perfekt, det vill säga lugnt och avslappnat, och sedan blir spänd i transporten.

    Om hästen har upplevt ett trauma vid transport, går det inte att få tillbaka självförtroendet och tryggheten över en natt.

    – Målet är att ge hästen stöd och trygghet och det kan ta tid att bygga upp. Man måste ge hästen tid – det gäller att ha tålamod, säger Eamon Hickey.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden