Hästägartips
16 mars 13:29

Så ser du om hoven är i balans

HovvårdHur ser en frisk eller sjuk hov ut? Vad beror dålig hornkvalitet på och hur ska man veta om en skoning är bra? Hovslagare Johanna Svensson ger vardagstips till hästägare.

Så ser du om hoven är i balans

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Det finns flera saker som hästägaren kan hålla koll på för att hjälpa både häst och hovslagare i vardagen. 

– Titta på din häst och lär dig hur den ser ut i hovarna framifrån, från sidan och bakifrån. Tänk på hur hästen rör sig i de olika gångarterna. Hur landar hoven i marken? Finns det någon risk att hästen slår i någonstans i rörelsemönstret? Hur rör sig hästen i högre tempo?, säger Johanna Svensson, godkänd hovslagare och lärare på Wången. 

Målet är att hästägaren själv ska kunna se om hovarna är i balans eller inte. 

Dsc_0680 2
Johanna Svensson är godkänd hovslagare, har jobbat på riksanläggningen Wången sedan år 2006, där hon även är lärare och utbildar andra hovslagare. Foto: Linnea Lindahl

– Se om hoven är symmetrisk. Det vill säga om tåaxeln från sidan är rak, framåtbruten eller bakåtbruten, om båda hovhalvorna är lika stora eller om hovledens centrum är i mitten av hoven.

Tecken på bra skoning

Att se hur hoven förändras över tid är också viktigt. 

– Om hovarna är i fortsatt fin balans när hovslagaren återkommer för att sko är det ett tecken på en bra skoning. Då kan även hästägaren se att hästen går i balans och att ingen av hovarna har ”stuckit iväg” och vuxit fel åt något håll i slutet av skoningsperioden. Saker som hästägaren kan hålla koll på är till exempel om skon sitter mitt under hoven under hela skoperioden, eller om hoven blir lång och ”utfluten”.

Hornets kvalitet

När man talar om en häst med bra eller dåliga hovar är det oftast kvaliteten på hornet man pratar om. Det finns flera orsaker till dålig hornkvalitet. 

– Det kan handla om bristande eller felaktig hovvård. Det kan också handla om brister i foderstaten eller dåligt foder. Andra orsaker kan vara sjukdom, medicinering samt dålig box- eller hagmiljö. Dålig hornkvalitet kan även vara ärftligt. 

Fakta

Känn och kläm

– Titta, känn och kläm på och under hovarna dagligen. Kontrollera att skorna sitter på plats, att sömmar och hovar är hela. Försök lägga märke till små förändringar, säger hovslagaren Johanna Svensson.

Genom att se skillnad på en frisk och sjuk hov kan du som hästägare upptäcka och åtgärda problem i tid. 

En frisk hov

– Generellt sett har en frisk hov hela väggar med jämn lutning hela vägen ner, utan ojämnheter. Tittar man på undersidan är sulan solid och jämn. När det är snö kan sulan bli tjock och skrovlig. Är det blött och lerigt kan ytlagret bli mjukt och åt det mjöligare hållet. Det behöver inte vara farligt, men det är viktigt att ha koll på hur hoven ser ut och förändras över tid, samt reflektera över vad det kan bero på. Detsamma gäller strålen, är den frisk är den solid utan fickor. En stråle som är angripen av röta blir svampig, illaluktande och har ofta håligheter i sig. 

En frisk hov som blir skodd håller sig fin även i de gamla sömhålen, berättar Johanna Svensson.

– Om hoven däremot är av sämre kvalitet eller är angripen av bakterier så trasas det ofta sönder runt de gamla sömhålen. Det är något som hästägaren kan hålla utkik efter.

2010-11-22 003
Exempel på en ”sjuk” hov som är ur balans. Här ser vi en hov med strålröta. Foto: Privat
20240827_193220
Den här hoven är i behov av verkning, men kan åter hamna i balans med hovslagarens hjälp. Foto: Privat
20240909_151400
Den här hoven är nyligen verkad, frisk och i balans. Foto: Privat
Dsc_0736
Den här hoven är i balans. Foto: Privat

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2025.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym