Hästägartips
21 februari 10:14
Ridsportplus

Så tycker Ridsport om knappen som kan rädda liv

Smart prylNär olyckan är framme kan en knapp kopplad till din smartphone vara en livlina. Ridsport har låtit testa Tocsen button från Uvex.

Så tycker Ridsport om knappen som kan rädda liv
Larmar om ryttaren ramlar av.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tocsen button är en knapp kopplad till en app, som kontaktar nödkontakter och skickar gps-koordinater vid händelse av en olycka.

Knappen är utrustad med kraschsensor och en gps-sensor. Knappen sätter du på din ridhjälm med medföljande dubbelhäftande tejp. Sedan kopplar du den till en app i din smartphone där du även för in vilka personer som ska kontaktas vid händelse av en olycka.
— Appen var väldigt lätt att använda, säger Ridsportläsaren Emmelie Lagerstrand Borg i Idre som fick testa knappen.

Appen larmar med signal

Funktionen är sån att vid fall från häst, så känner knappen av det och skickar en signal till appen. Appen börjar då larma och ryttaren har 30 sekunder på sig att stänga av larmet. Gör inte ryttaren det kontaktas  nödkontakterna.

Under några veckor har Emmelie Lagerstrand Borg testat knappen. Hon testade dels genom att rida med den, men också genom att sätta den på en (gammal) hjälm som hon sen slängde i spånet i ridhuset.
— Appen gjorde sitt jobb och eftersom vi inte avaktiverade den så kontaktade den min sambo som är min nödkontakt och skickade GPS-koordinaterna till honom. Väldigt bra!

Emmelie ser bara fördelar med knappen.
—Inte bara vid ridning utan också om du arbetar själv, om du har hjälmen på dig i hagen och råkar bli översprungen eller liknande. En jättesmart grej och jag har rekommenderat alla mina vänner att köpa en.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Tummen upp

Redaktionens omdöme: Hiss. En oerhört smart pryl med fokus på säkerhet. Appen är lättförståelig och enkel att använda. Produkten har ett bra syfte. En solklar hiss.

Fakta

Uvex Tocsen Button

Vad? Uvex Tocsen Button. ”Nödknapp” att fästa på hjälmen.

Funktion? Larmar vid olycka.

Pris? Runt 900 kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden