Hästägartips
15 maj 12:05
Ridsportplus

Så väljer du barfotaboots

HovarDe två vanligaste kategorierna när det gäller hovboots är heltäckande boots och sportboots. Det senaste är att anpassa bootsen med hjälp av värme.

Så väljer du barfotaboots
Dags för joggingskor? Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Heltäckande boots är enkla att börja med. I den här kategorin finns övergångsboots, fritidsboots och rehabboots. Ofta har modellerna flera olika användningsområden och de överlappar varandra. En fritidsboot för ridning kan ofta extraknäcka som en rehabboot i händelse av till exempel hovböld eller fång. Fritidsboots fungerar också bra som övergångsboots och det är i princip olika namn för ungefär samma saker.

Gemensamt för dessa är att de är förlåtande storleksmässigt och passar många olika typer av hovar och hovformer. De lämpar sig för nybörjare som inte är så vana vid boots, eftersom det är relativt enkelt att välja ut och hitta en storlek som passar genom att kolla i måttabellen. De sitter fast på hoven i alla gångarter eftersom de går upp lite högre över hoven.

Kan användas dygnet runt

När järnskorna precis åkt av kan det vara bra med övergångsboots. Det innefattar boots som kan användas dygnet runt och fungerar bra för både ridning och hagvistelse. Dessa boots brukar ha lite tjockare, mjukare sula, vilket ger bättre skydd till hovsulan som kan vara lite öm i början.
– Det är viktigt att bootsen är förlåtande storleksmässigt eftersom hoven ofta ändrar form en tid efter avskoning. Om bootsen ska vara på i hagen gäller det att skorna är mjuka för att förebygga skav. På känsliga hästar bör man också komplettera med något skavskydd och eventuellt skyddsboots vid hagvistelse, för att förhindra att det kommer in grus i skorna, säger Anna Hane vars företag säljer boots.

Sportboots ställer högre krav på passformen. Eftersom alla sportboots går nedanför kronranden måste de sitta tajt för att sitta kvar i alla gångarter, och därför är de mindre förlåtande storleksmässigt än de heltäckande bootsen. Sportboots är inte lika förlåtande för avvikande hovformer, och alla modeller passar inte till alla typer hovar.
– De flesta märken är utvecklade för att sitta på en ”standardformad” hov med bra vinklar, medan vissa har lite större frihet och går att anpassa mer. Om bootsen inte passar till hundra procent finns det risk för skav, eller att de helt enkelt inte sitter kvar på hoven som de ska, säger Anna Hane.

Det är viktigt att känna till att alla sportboots inte är anpassningsbara avseende trakthöjd, hovbredd och hovlängd. Vissa sportboots är mycket ställbara och vissa är anpassningsbara till viss del, medan andra inte går att ställa alls. Dessutom passar vissa modeller inte till hovar med högre trakter, som vissa raser kan ha.

Viktigt att prova sig fram

Om bootsen inte går att anpassa är det viktigt att prova sig fram och testa olika storlekar.
– Det är väldigt svårt att hitta rätt storlek bara utifrån måttabellen när det gäller sportboots. Det bästa är att ta hjälp av en utbildad och erfaren utprovare som tar med sig provskor, gärna från flera olika märken, eller att hyra hem provskal att testa med.

Den som ska prova sig fram på egen hand bör läsa på ordentligt om den modell man väljer, för att veta hur passformen kontrolleras. Annars finns större risk för skavsår eller att skorna lossnar.
– På senare tid har det kommit ut några nya modeller på marknaden som är mer anpassingsbara än tidigare, vilket gör att det går att använda sportboots även på hästar med avvikande hovform. Det gäller att vara teknikintresserad och sätta sig in i hur dessa provas ut, säger Anna Hane.

Modifiering av boots är det senaste

Det senaste inom hovboots är varmbootsning. Det innebär att bootsen värmemodifieras för att passa även på avvikande hovar, till exempel bockhov, fånghov, utflutna hovar och understuckna trakter. Det går att få bort alla luftfickor i skorna och forma plasten så att den följer hovens form precis. Då sitter skon fast säkrare på hoven även vid högre belastning och intensitet.

Den här typen av modifiering gör det samtidigt möjligt att också använda skorna som ett alternativ till sjukbeslag, eftersom de kan ändras till ortopediska lösningar för olika typer av skador eller hovproblem.

Fakta

Ridsports guide till barfotaboots

Fritidsboots

 • Risk för skav:
  NJA. Det finns alltid en liten risk för skav med alla boots när något ligger an mot huden, men det är betydligt lägre risk för skavsår med boots som är mjukare.
 • Kan ha i hagen:
  JA. Alla boots går att ha i hagen så länge de passar bra, men håll extra koll så att det inte blir skav.
 • Kan rida med:
  JA.

Sportboots

 • Risk för skav:
  NJA. Det finns alltid en liten risk för skav med alla boots när något ligger an mot huden, men med korrekt utprovade eller anpassade sportboots minskas risken eftersom de sitter mer stilla på hoven.
 • Kan ha i hagen:
  JA – om de är korrekt anpassade.
 • Kan rida med:
  JA.

Dubbar-till-va,-broddar-till-ho-8421
Broddar

Broddar

 • Det går att få i fler broddar i en boot än i en normal järnsko.

Cloud-rehabsko-8424
Rehabboot

Rehabboots

 • Kan användas vid till exempel hovböld eller fång.

Modifierbar-sportboots-pa-evoboots-(varmbootsning)-8428
Varmboots

Varmbootsning

 • Med hjälp av värme anpassas bootsen precis efter hoven.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden