Sverige
22 mars 2022 10:16

Sadelstölder i Skåne: ”Vet vad de letar efter”

SadelstölderSadlar för flera hundra tusen kronor blev bytet när tjuvar i förra veckan besökte tre stall utanför Helsingborg.

Sadelstölder i Skåne: ”Vet vad de letar efter”
Märkessadlar är ett åtråvärt byte bland internationella stöldligor. Foto: Susanne Högdahl

Tre sadlar och utrustning blev bytet i ett av stallen, i ett annat stall stal tjuvarna endast verktyg och i det tredje stallet fick de med sig fem sadlar, tävlingsstövlar, ridhjälmar och annan utrustning till ett värde av mellan 100 000 och 200 000 kronor. Samtliga stall ligger i Allerum utanför Helsingborg. Det rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Sadlar är ett tacksamt byte av flera skäl. Det menar Malin Bentzer som är analytiker vid polisen i Östergötland, specialiserad på internationella nätverk. Många stall har begränsad bevakning och risken att bli upptäckt är liten. Sadlar är också värdefulla och svåra att spåra tillbaka till ägarna.
– Det är det som har gjort att det har blivit en trend som har hållit på i många år, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Tjuvarna verkar dessutom ofta vara vana vid hästar och stallmiljön, vilket förenklar stölderna. Dessutom verkar de kunna skilja mellan exklusiva och billigare sadlar.
– De vet vad de letar efter och är vana vid djur, säger Malin Bentzer.

Sadlarna stannar sällan i Sverige, utan förs ut ur landet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden