Krönika
16 augusti 2022 13:30

Säg till om ni behöver tips inom vården

Gästkrönika"Om det fanns ett sätt att överföra hur vi jobbar med våra hästar till humanvården är jag övertygad om att vi kunde spara enorma resurser i samhället", det säger Ridsports gästkrönikör Axel Wallman, som menar att hästarna får en fantastisk vård när de skadar sig eller blir sjuka.

Säg till om ni behöver tips inom vården
Veterinär Axel Wallman är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

Man skulle vara häst! Tänk vilken fantastisk vård våra hästar får när de skadar sig eller blir sjuka. Magnetkameraundersökning eller datortomografi inom någon vecka. Operation eller behandling strax därpå.

När det gäller oss själva är vi vana vid helt andra tidsramar. Tänk om vården för oss människor fungerade på samma sätt. Om du råkade ut för en skada kunde du bara ringa till närmaste sjukhus och få en tid nästan direkt. Efter en dags undersökningar med både röntgen och ultraljud vid första besöket får du antingen en behandling och en rehabiliteringsplan direkt, eller så bokas du in för en MR, CT eller operation i nära anslutning därpå.

Tänk om vården för oss människor fungerade på samma sätt.

Efter dessa diagnostiska hjälpmedel blir det behandling, många gånger med avancerade biologiska behandlingar som verkar genom att stimulera läkningsprocesser och ge en mer långsiktig effekt än till exempel kortison. För vi inom djurvården tänker nämligen både långsiktigt och på effektivitet där patienterna inte ska behöva vänta på rätt vård. Då blir resultatet bättre, de mår bättre och blir friskare snabbare.

Om en häst fick vänta månader på en specialistundersökning och sedan ytterligare tid på en MR eller CT och därefter vänta igen innan det finns en operationstid, skulle nog många hästägare reagera starkt. Dessutom skulle det inte accepteras ur ett djurskyddsperspektiv. Nu löser vi det mesta mycket snabbare än så, många gånger inom några veckor.

De flesta hästarna är dessutom försäkrade så att det inte kostar så mycket för denna extremt effektiva och högklassiga vård.

För oss människor är vården bekostad genom vårt skattesystem, men inte om du till exempel vill få tillgång till biologiska behandlingar, något som vi veterinärer ofta använder för ortopediska problem.

Det handlar bland annat om preparat där själva maskinen som framställer det kommer från human-sidan. Men där får du betala fullt pris själv och många gånger väljs då kortison i stället. Supereffektivt på kort sikt men kanske mindre effektivt över tid, trots att vi förhoppningsvis har ett längre liv än vad våra hästar har.

För vi inom djurvården tänker nämligen både långsiktigt och på effektivitet där patienterna inte ska behöva vänta på rätt vård.

Med långa vårdköer och sjukskrivningar tappar vi resurser och effektivitet. Om det fanns ett sätt att överföra hur vi jobbar med våra hästar till humanvården är jag övertygad om att vi kunde spara enorma resurser i samhället.

Säg till om ni behöver tips inom vården, vi hästfolk har säkert en del bra idéer.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden