Sverige
28 januari 2021 16:01
Ridsportplus

Sålde sjuka hästar – förbjuds driva verksamhet

DjurskyddTvå kvinnor har importerat sjuka, skadade och utdömda hästar från Danmark, och sålt dem vidare i Sverige genom en verksamhet som saknar tillstånd. Nu har länsstyrelsen gett kvinnorna förbud mot att fortsätta handla med hästar.

Sålde sjuka hästar – förbjuds driva verksamhet
Två kvinnor förbjuds nu att hålla och sälja hästar. De får inte heller stalla upp eller fodra någon annans hästar. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Verksamheten på västkusten har pågått under flera år, men hösten 2019 lades den ned – något som endast verkade gälla på pappret. Enligt flera anmälningar till Länsstyrelsen under 2020 bedrev kvinnorna fortfarande verksamhet, men nu utan tillstånd. Anmälningarna rörde även djurhållningen, då flera hästar och även hagar och lösdrifter var i dåligt skick.

Länsstyrelsen uppmärksammade via brev kvinnorna på att de fått in anmälan om att de bedrev verksamhet och uppmanade dem att söka tillstånd, men utan resultat. Därför utfördes ett tillsynsbesök på gården där kvinnorna hade sina hästar under hösten. Då fanns 22 hästar på plats, hästar som kvinnorna – som nekar till att de bedriver verksamhet – påstod var deras egna och inackorderade.

Grannar berättade om kundbesök

Djurskyddshandläggarna som utförde besöket kunde dock redan innan de kommit fram till gården få bekräftat från grannar att det var vanligt med besökare som provade hästar på gården, och även hästlastbilar som lämnade av hästar. Även personer som varit hos kvinnorna och provridit har kontaktat länsstyrelsen då de oroat sig över djurhållningen.

Vid besöket konstaterades att flera hästar var skadade, vilket gjorde att djurskyddsinspektörerna begärde att kvinnorna skulle komplettera med information från behandlande veterinär – något de inte gjorde.

Förbjuds sälja och ta hand om andras hästar

I sitt beslut skriver länsstyrelsen att det rör sig om en ”verksamhet som bedrivs i större omfattning, och är att betrakta som yrkesmässig”. Det finns även vittnesmål om att kvinnorna försökt sälja en häst med allvarlig kronisk skada, som de inte berättat om för den aktuella köparen.

Kvinnorna har, trots att länsstyrelsen meddelat dem om att det krävs tillstånd, fortsatt som vanligt och hävdar att hästarna är deras egna. På sociala medier har de samtidigt skrivit om att de har flera kunder på hästarna på gården – något som kvinnorna försvarat med att de brukar förmedla hästar, men att de inte sysslar med att sälja hästar.

Länsstyrelsen tror att risken för att de båda kvinnorna inte kommer att avveckla sin verksamhet är stor, och de döms därför till att betala vite om de inte omedelbart rättar sig efter länsstyrelsens beslut – att inte sälja hästar och inte heller hålla, stalla upp eller utfodra hästar som inte är deras egna. Vitet är satt till 5 000 kronor per häst som kvinnorna utfodrar eller stallar upp, samt 40 000 kronor för varje häst de säljer. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att de kommer att göra upprepade besök på gården för att se till så att beslutet följs.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden